Consent spel: Bakkie Pleur (op..)!
Spelenderwijs kennismaken met consent
Herken je dat? Van die vergaderingen waarbij de deelnemers steeds op elkaar reageren, om vervolgens te verzanden in het uitwisselen van meningen en uiteindelijk niet in staat zijn om (of wel, maar met veel tegenzin) een besluit nemen. Het grootste resultaat van de vergadering is dat er meer frustratie in het team zit dan voor de vergadering. Gelukkig is die frustratie meestal alweer gezakt bij de start van de volgende vergadering… Goede kans dat dit niet helemaal opgaat voor jouw situatie, maar er wel herkenning is. Speel dan eens ons consent spel!
Zit je net lekker je mening te geven, komt er iemand met een argument aanzetten..
Consent spel
Vanuit deze ervaring hebben wij het consent spel ‘Bakkie Pleur (op)’ ontwikkeld. Het laat groepen (zowel online als offline) spelenderwijs kennismaken met consent besluitvorming en biedt helpende structuren en gedragingen bij vergaderingen. Zelfs voor teams die niet direct de stap naar consent besluitvorming willen zetten, helpt het om ten minste tot goede gedragsafspraken te komen!
Ervaringen van deelnemers
Opzet van het consent spel
In het consent spel ‘Bakkie pleur (op)!’ doet de directeur van het bedrijf Unwise Rebels een controversieel voorstel: de medewerkers stoppen geheel met het drinken van koffie. Een voorstel dat de gemoederen hoog kan doen oplopen en waar iedereen een mening over klaar heeft. Maar als je naar de beweegredenen kijkt is het misschien niet eens zo’n gek voorstel…
Over het spel
Het spel vraagt om een goede spelbegeleider die de groep door het proces heen leidt. Het spel bestaat uit kaarten, met daarop allerlei mogelijke uitspraken van de deelnemers aan de vergadering. De uitspraken variëren van een ha(r)telijke sneer, tot een solide argument en alles dat daartussen zit.
Je speelt het spel in drie ronden. Het verloop van het besluit is volledig afhankelijk van de keuzes van deelnemers: welke uitspraken willen zij spelen om tot een besluit te komen? Die uitspraken zelf liggen vooraf vast. De deelnemers mogen dus alleen de uitspraken doen die op de kaarten staan. In ronde 1 leidt dit veelal tot verwarring en hilariteit alom. Maar door met elkaar te reflecteren op helpend en niet helpend gedrag, gaat ronde twee vaak al een stuk beter! En in ronde drie kan je de groep meenemen in het nemen van een besluit middels consent. Zo leren ze stapsgewijs wat een effectieve besluitvormingsstructuur voor hen kan betekenen.
Plezier en leren gaan hand in hand in dit spel. Om er maar eens een mening in te gooien…
Praktisch
Het spel is geschikt voor 4 tot 8 personen en duurt circa twee uur. Doordat we spelen met kaarten heb je niet veel nodig. Een goede ruimte waarin mensen bij elkaar kunnen staan is voldoende. Zet een tafel in het midden om de kaarten op te leggen en je bent helemaal klaar!
Het is een leerzame teambuilding activiteit, maar kan ook prima dienen als start voor een aantal sessies om de vergaderkwaliteit te verhogen. De deelnemers leren te zoeken naar argumenten die een bezwaar kunnen vormen op het aannemen van een voorstel. Zo worden ze met elkaar bewust van wat nodig is voor een goed besluit!
Een complete workshop voor jou en je team!
Het spel is een interactieve teamactiviteit die een goede begeleider vraagt. We bieden het spel als los product aan voor degenen die met de handleiding in de hand het wel aandurven om met hun team te experimenteren. Maar we bieden ook de mogelijkheid van het spelen met begeleiding aan. Bedenk bij het maken van je keuze goed welke bezwaren er kunnen kleven aan de optie die je kiest. Weet je niet goed wat we daarmee bedoelen? Speel dan eerst gefaciliteerd! 😉
De prijs is op aanvraag en o.a. afhankelijk van het aantal deelnemers en de specifieke behoeften. Wel weet je zeker dat we uiteindelijk sowieso tot een afspraak komen waar niemand nog bezwaar op heeft!
Eerst even sparren?
Weet je nog niet zo goed welke optie het beste bij jouw situatie past? Neem even contact met ons op en dan bekijken we het samen. Al dan niet met een ‘bakkie pleur’!