Consent spel: Bakkie Pleur (op..)!

Spelenderwijs kennismaken met consent

Herken je dat? Van die vergaderingen waarbij de deelnemers steeds op elkaar reageren, om vervolgens te verzanden in het uitwisselen van meningen en uiteindelijk niet in staat zijn om (of wel, maar met veel tegenzin) een besluit nemen. Het grootste resultaat van de vergadering is dat er meer frustratie in het team zit dan voor de vergadering. Gelukkig is die frustratie meestal alweer gezakt bij de start van de volgende vergadering… Goede kans dat dit niet helemaal opgaat voor jouw situatie, maar er wel herkenning is. Speel dan eens ons consent spel!

Zit je net lekker je mening te geven, komt er iemand met een argument aanzetten..

Consent spel

Vanuit deze ervaring hebben wij het consent spel ‘Bakkie Pleur (op)’ ontwikkeld. Het laat groepen (zowel online als offline) spelenderwijs kennismaken met consent besluitvorming en biedt helpende structuren en gedragingen bij vergaderingen. Zelfs voor teams die niet direct de stap naar consent besluitvorming willen zetten, helpt het om ten minste tot goede gedragsafspraken te komen!

Ervaringen van deelnemers

Marlou
Marlou Klein Gunnewiek
Procesbegeleider bij Marga Klompé

Herkenbaar om te zien en te ervaren hoe we in 3 rondes onze mind-set omdraaien. Van zoveel en zo snel mogelijk spelen van kaarten naar bewust nadenken over de meest waardevolle bijdrage op dat moment. Het letterlijk voelen en zien van de waarde die consent besluitvorming toevoegt is een eye-opener en een goed reflectiemoment.

Opzet van het consent spel

In het consent spel ‘Bakkie pleur (op)!’ doet de directeur van het bedrijf Unwise Rebels een controversieel voorstel: de medewerkers stoppen geheel met het drinken van koffie. Een voorstel dat de gemoederen hoog kan doen laten oplopen en waar iedereen een mening over klaar heeft. Maar als je naar de beweegredenen kijkt is het misschien niet eens zo’n gek voorstel.

Het spel bestaat uit kaarten, met daarop allerlei mogelijke uitspraken van de deelnemers aan de vergadering. De uitspraken variëren van een ha(r)telijke sneer, tot een solide argument en alles dat daartussen zit.

Het verloop van het besluit is volledig afhankelijk van de deelnemers, maar de uitspraken zelf liggen vooraf vast. Het team leert in verschillende rondes welke afspraken en welk gedrag hen helpt om tot een goed besluit te komen.

Het spel is zowel live als online te spelen. Het is geschikt voor 4 tot 8 personen en duurt circa twee uur. Het is een leerzame teambuilding activiteit, maar kan ook prima dienen als start voor een aantal sessies om de vergaderkwaliteit te verhogen.

Het consent spel kan online en/of offline!

Online teamactiviteit!

Deze leuke en leerzame teamactiviteit is heel goed online te spelen. In een door jullie gebruikt video-platform brengen we tot 8 deelnemers samen. We werken met hen samen op een Miro-board (virtueel whiteboard). Zo ziet iedereen de kaarten en kunnen ze nog steeds elkaar zien.

Kaarten in je hand

Doordat we spelen met kaarten heb je niet veel nodig. Een goede ruimte waarin (tot) 8 mensen bij elkaar kunnen staan is voldoende. Zet een tafel in het midden om de kaarten op te leggen en je bent helemaal klaar! Plezier en leren gaan hand in hand in dit spel. Om er maar eens een mening in te gooien…

Het consent spel spelen?

Ben je benieuwd naar deze leuke kennismaking met consent en effectief besluiten nemen? Neem een ‘bakkie pleur’ nu het nog kan, en bel ons eens op!

Voor jou geselecteerde blogs

Marlou, Josje, Erik

Van voordoen, naar zelf doen

In onze aanpak gaan we vaak van voordoen, naar samen doen, naar zelf doen. Onze oudste klant is Marga Klompe, waar we inmiddels al deze stappen hebben doorlopen. Tijd om eens terug te blikken met procesbegeleider Marlou Klein Gunnewiek.
Organisatie ontwerp Sociocratie 3.0

De doorontwikkeling van een organisatieontwerp

In 2 (online) dagen namen we de huidige structuur onder de loep, met in ons achterhoofd de vraag "Hoe richt je een organisatie zo in dat de mensen die waarde creëren voor de organisatie over de juiste informatie en mate van invloed beschikken om dit zo goed en snel mogelijk te kunnen doen?".