Sociocratie 3.0 in de zorg

Waarom moeilijk doen, als het samen kan? - Loesje

Waarschijnlijk heb je de artikelen allemaal wel voorbij zien komen: ‘zelforganisatie is dood’, ‘we stoppen ermee’. Wij snappen het wel... en niet! Het is niet ongebruikelijk dat er een terugtrekkende beweging is waarbij teruggegrepen wordt op hetgeen bekend is om een nieuwe balans te creëren. Maar het is wel zonde dat die beweging voor sommige organisaties blijkbaar nodig is. Want vaak geldt dat de spelregels niet duidelijk waren. Dat het een eenzijdige afspraak was, zonder veel toelichting of ondersteuning. Of zelfs dat er een verkeerd motief aan ten grondslag lag.

Onze ervaring is dat waar er successen zijn, dit vaak komt door duidelijkheid. Door het doen van experimenten en daaruit leren en ontwikkelen. Door het spreken van een gezamenlijke taal. Die taal is nieuw en dus even lastig om te leren. Wij zien dat veel zorgorganisaties individueel hun eigen taal aan het ontwikkelen zijn. Veel werk en vaak betekent dit ook het wiel opnieuw uitvinden. Dat vinden we zonde. Zeker ook omdat veel zorgorganisaties het hebben over samenwerken en gezamenlijk innoveren! Wij willen dus een training speciaal voor de zorg organiseren, om die taal over te brengen én direct een groep te hebben met wie je hem kunt blijven spreken.Waarom een training specifiek voor de zorg?

We merken dat veel zorgorganisaties met dezelfde organisatieproblemen worstelen en daarin weinig met elkaar samenwerken. Daardoor wordt bestaande kennis en middelen niet optimaal benut om de problemen aan te pakken.

Het is nodig om in gezamenlijkheid aan de slag te gaan, zodat we alle bestaande middelen en kennis kunnen inzetten om zo goed mogelijke zorg te leveren.

Hoe willen we dit doen?

We organiseren een training Sociocratie 3.0 specifiek voor de zorg van 10-12 juli 2019. Sociocratie 3.0 is een praktische gids met patronen voor effectieve samenwerking en het bouwen van een wendbare organisatie. Op deze manier willen we extra gefocust aan de slag te gaan met casussen die echt spelen. Tegelijkertijd wordt in de zorg een gemeenschappelijke taal en toolbox ontwikkeld waar vanuit organisaties kunnen samenwerken en samen leren.

Onze persoonlijke motivatie

In de afgelopen jaren hebben wij (Josje en Erik) veel mogen werken met en voor zorgorganisaties in hun zoektocht naar nieuwe manier van organiseren en samenwerken. Een aantal organisaties hebben nu ook kennisgemaakt met Sociocratie 3.0 en zijn hierover enthousiast. Wij denken dat dit voor veel zorgorganisaties die aan de slag zijn met zelfsturing/zelforganisatie interessant is en hopen ook een steentje bij te dragen aan de zorg door jullie op deze manier met elkaar te verbinden.

Wat vragen we?

Het idee is er, de mogelijkheid ook en nou zijn wij benieuwd of er ook animo is :). We willen je vragen om deel te nemen aan de driedaagse training. We nemen drie dagen omdat er veel over te brengen, maar vooral ook te doorleven is. Alleen structuren of processen gaan namelijk niet het verschil maken. Dat doen de mensen die ermee aan de slag gaan. We willen je stimuleren om met een aantal collega’s mee te doen, om zo elkaar te helpen en met elkaar impact te kunnen maken.

Normaal gesproken kost een training van 3 dagen 1585 (early bird) of 1985 (normale prijs) euro per deelnemer. We zijn benieuwd of er interesse is en of een dergelijke prijs voor jullie is mogelijk is. We staan ook open voor andere mogelijkheden.

Wat vind je ervan?

Zou je ons willen laten weten wat je van dit idee vindt? Ook wanneer het je helemaal niks lijkt :)?


Wat een goed idee!

WIl je ook meedoen met deze training, of er meer over lezen? Dan hebben we een mooie knop voor je!

S3 in de zorg - relevante voorbeelden


S3 bij Philadelphia


Teams zijn pas effectief als er duidelijkheid is over hetgeen nodig is, hoe we dat met elkaar aanpakken en wat de rolverdeling is. Lijkt simpel, maar is het zo vaak niet. Philadelphia ging met ons aan de slag in een teamdag om de werkafspraken tegen het licht te houden en inspiratie op te doen om te verbeteren.

Lees de blog

S3 bij de GGD


Samen met een team van 15 bij de GGD-HN hebben we een concrete spanning aangepakt met behulp van Sociocratie 3.0. In deze blog beschrijven we de aanpak en lichten een casus van sociocratie 3.0 in de praktijk toe.

Lees de blogLeave a Reply

Your email address will not be published.


Comment


Name

Email

Url