Sociocratie 3.0 voor het Zorgdomein. Practitioner Course, Level 1.

Op gelijkwaardige wijze een effectieve, wendbare en veerkrachtige organisatie ontwikkelen.

Zelforganisatie en zelfsturing zijn 'hot topics' in de zorg en het sociaal domein. Daar waar het mis gaat, wordt snel en hard geroepen dat zelfsturing dood is. Maar daar waar het goed gaat, daar is het pas echt interessant. Wat doen deze teams of organisaties dan anders? Zijn er handvatten om het te leren?

Sociocratie 3.0 (S3) is niet specifiek gericht op de zorg. Het is een gids met praktische patronen die toepasbaar zijn bij gelijkwaardig oplossen van vraagstukken en doelgericht organiseren (oftewel vanuit de bedoeling). Het past bij de zorg en brengt het goede uit het bedrijfsleven mee voor het flexibel verdelen van werk (denk aan agile methodes zoals Scrum, Kanban) en het ontdoen van overbodige stappen in een proces, (Lean). S3 bouwt voort op deze methodes en verrijkt ze om de stap te maken naar meer zelfsturing in semi-autonome teams met intrinsieke motivatie als kernwaarde.

Interessant... Maar hoe dan?! Precies, dat willen we je niet alleen leren, maar ook laten zien met deze training. Daarom een mooie mix van theorie en ervaring in de praktijk. Kom niet alleen kennis, maar ook inspiratie halen!

Oke, dan concreet: S3 biedt, naast basisprincipes, 74 voorgeschreven patronen die je kunt toepassen bij: het structureren van je organisatie in teams en rollen, verdelen van werk, besluitvorming, ontwikkeling van personeel, co-creatie processen en interactie. Het zet steeds de mens centraal en is volledig gefocust op deze mens effectief maken in de samenwerking. Met een groot deel van deze patronen laten we je kennismaken in de training, waarna je zelf aan de slag kunt. We geven deze training in samenwerking met een zorgprofessional die vanuit de S3 bagage haar werk, dat van collega's en de zorg aan het transformeren is.

Driedaagse training sociocratie 3.0

LearnS3 Practitioner Course, Level 1


 • 10-12 juli 2019
 • Borneostraat 2, Almere
 • 1.585


Deze training is een officiële LearnS3 training. LearnS3 is een verbintenis tussen een aantal internationale trainers, waaronder co-founders James Priest en Lili David, om kwalitatief hoogwaardige S3 materialen, workshops en opleidingen aan te bieden. De trainers hebben ook veel praktijkervaring in het implementeren van S3 patronen en kunnen zo behoeften rond het correct en effectief leren toepassen van S3 maximaal ondersteunen.
Deze training is bedoeld voor mensen die in de zorg of het sociaal domein werken. Voor de kennisoverdragers en mensen die hun team weten te motiveren. Voor diegenen die hun toolbox willen uitbreiden met handige instrumenten waarmee zij hun eigen of andermans team(s) of organisatie kunnen begeleiden in de volgende stap. We richten ons in deze training specifiek op zorgcasussen, maar je bent ook van harte welkom als je vanuit een andere sector komt. Wie zien wij vaak deelnemen aan deze training?
 • Inhoudelijke zorgprofessionals met een dragende rol in het team
 • Teamleiders die hun team willen transformeren
 • Managers of bestuurders van een organisatie
 • HR professionals die een faciliterende rol hebben

Waarom Sociocratie 3.0?


Je wilt niet dat beleidsmakers dingen verzinnen voor teams die het moeten uitvoeren. Tegelijkertijd moet ook niet alles 'zo maar' kunnen. Als de manager niet meer stuurt, hoe nemen we dan beslissingen in het belang van de cliënt en de organisatie? Het is nodig dat de belangrijke signalen door iedereen in de organisatie herkent en opgepakt kunnen worden. En dat er een duidelijk antwoord komt op de vraag: wie lost dit op?Sociocratie 3.0 biedt deze wendbaarheid op organisatieniveau en stelt de medewerker in staat om op effectieve manier bij te dragen aan het realiseren van het doel van zijn rol, zijn team en zijn organisatie.

Waarom trainen?


Sociocratie 3.0 is open source. Je kunt alles online (gratis) vinden. Waarom zou ik dan deelnemen aan een training? S3 is meer dan een trucje of een modelletje. Het is een persoonlijke instelling met dáárbij trucjes en modelletjes. S3 sluit perfect aan bij de gedachte uit Reinventing Organizations: het succes van de transformatie is afhankelijk van de leider in de organisatie. Nu richten wij ons niet op de bestuurders, maar wel op de facilitatoren. De facilitatoren die hun collega's meenemen in een andere manier van werken.

Je moet dus bereid zijn om opnieuw te leren samenwerken. Om een spiegel voorgehouden te worden. Om je eigen mening in te slikken, of juist uit te spreken, en je te focussen op het groepsresultaat. En dat is waar we een aanzet mee maken in de training.

Waarom drie dagen?


We organiseren de training in drie dagen omdat het een mix is van processen en houding en gedrag. Dat leer je niet in een dag. Bovendien is het best veel inhoud die we te behandelen hebben. Sociocratie 3.0 bestaat namelijk uit 74 patronen die vrijwel allemaal aan bod kwamen. En we willen de combinatie maken tussen theorie en praktijkervaring, zodat je ook direct het geleerde in context kunt plaatsen.

Wat je leert?


Heel veel patronen voor effectief samenwerken. En daarnaast vooral vaardigheden. Deze vinden wij het belangrijkst.
 • Wat Sociocratie 3.0 is en hoe je de verschillende patronen en werkvormen kunt inzetten om veerkrachtige, adaptieve en effectieve teams en organisaties op te bouwen
 • Hoe het principe van 'consent' als alternatief voor 'consensus' helpt om effectiever tot beslissingen te komen en hoe je dit kunt toepassen
 • Hoe je samenwerkingsprocessen kunt faciliteren zodat de collectieve intelligentie van de groep maximaal wordt benut en gelijkwaardigheid in het beslissingsproces gegarandeerd blijft
 • Hoe je een oplossingsgerichte instelling kunt ontwikkelen en creatieve oplossingen kunt blijven verkennen juist in situaties met grote tijdsdruk of onenigheid
 • Hoe je beslissingen binnen en tussen teams effectief kunt nemen zonder manager
Het programma zit vol. En toch zullen we zo goed mogelijk aandacht hebben voor de leerbehoefte van de groep. Vandaar dat we inzicht kunnen geven in het programma, maar geen zekerheid. We zijn samen in regie, en wij bewaken het leerproces.

Dag 1

 • Check-in
 • Geschiedenis
 • Principes en gedragingen in S3
 • Navigeren via spanning deel 1
 • Werken met drivers
 • Rolselectie
 • Voorstel vormen

Dag 2

 • Check-in
 • Demo consent besluitvorming
 • Navigeren via spanning deel 2
 • Werken met domeinen
 • Driver mapping en vormen van domeinen
 • Governance meeting
 • Checkout

Dag 3


 • Check-in
 • Consent besluitvorming faciliteren
 • Verdieping organisatie structuren
 • Reflectie met de groep
 • Hoe introduceer je S3 in jouw organisatie?
 • Reflectie met de groep
 • Checkout
Dit is een open training specifiek gericht op de zorg. Dat betekent dat deelnemers verschillende achtergrond en kennis hebben. En dat is gaaf! We benutten deze kennis van de groep om alle vragen die er zijn te beantwoorden.

De training vindt plaats op 10-12 juli 2019. Trainingsdagen zijn van 9:00u tot 17:30u. In de kosten voor de training zijn lunch en catering meegenomen. De locatie is de Borneostraat 2 in Almere

Wij willen deelname voor iedereen mogelijk maken. De kosten voor drie dagen training zijn €1.585. Mochten de kosten te hoog zijn, laat dat dan geen belemmering zijn om contact met ons op te nemen. Wellicht zijn we in staat om samen een oplossing te vinden!

Meld je aan!

Je hebt het in je. Be the change!

 • 10-12 juli 2019
 • Borneostraat 2, Almere
 • 1.585

Waarom specifiek voor het zorgdomein?

Wij zien dat veel zorgorganisaties en organisaties in het sociaal domein met dezelfde vraagstukken zitten. Ieder probeert het op zijn/haar manier op te lossen. Wij vinden dat zonde. We zien dat er meerwaarde gehaald kan worden als we een netwerk maken van professionals in de zorg die elkaar weten te vinden. Met een driedaagse training ligt daar een basis voor. Er is een connectie van waaruit je elkaar kunt gaan helpen. Je spreekt dezelfde taal, hebt dezelfde ambitie. Die van ons is om jullie aan elkaar te koppelen, zodat je niet alleen impact in je eigen organisatie hebt, maar ook impact op elkaar. Het is uiteraard geen verplichting om die connectie te houden, het is een kans!

Over de trainers

De trainers voor deze introductie op Sociocratie 3.0 in het Zorgdomein, zijn Josje van de Kerkhof en Erik Soonieus van Rebelwise. Josje en Erik werken binnen LearnS3 met een aantal internationale trainers en de oprichter en ontwikkelaars van S3 James Priest en Lili David nauw samen aan de doorontwikkeling van S3 trainingen en materialen. Om samen een standaard te ontwikkelen en elkaar en de S3 trainingen steeds beter te maken, bezoeken zij elkaars trainingen en bieden ondersteuning waar mogelijk.

Wat vonden anderen?


Training S3 gevolgd bij Erik en Josje, en dat smaakt naar meer. Een goede inhoudelijke opzet, mooie combi van theorie, discussie en vooral ook heel veel doen. De dag was vol met energie en leren, wat af en toe ook wat verwarring in mezelf opleverde. Omdat het zo anders was dan wat ik tot nu toe kende. Leren in het echt dus. Josje en Erik houden er goed de vaart in, met daarbij wel steeds ruimte voor ieders inbreng. Ik vind het een echte aanrader om met Rebelwise aan de slag te gaan met S3.

Addy van Beek Verbinder, ontwikkelaar, adviseur sociaal domein

Zoek je een startpunt om meer zelf-organisatie toe te passen? Dan ben je op de juiste plek bij deze training. Je kunt daarna all-in of modulair de verschillende technieken toepassen. In een relaxte training waar je zelf veel invloed op hebt. Kortom, echt een aanrader!

Jelco de Jong HR T-Mobile

Het werken met consent, het serieus doorvragen bij bezwaren en 'good enough for now, safe enough to try' werkt voor mij. Deze werkwijze geeft lef en tempo, zonder voorbij te gaan aan draagvlak en belangrijke input van teamleden.

Lisette van de Heuvel Directeur st Transmurale Zorg Den Haag

Voor jou geselecteerde blogs


Wat is Sociocratie 3.0?


Klinkt leuk die inspiratie, maar ik weet niet waar het op gebaseerd is.

Wij hebben een blog geschreven genaamd Sociocratie 3.0 voor dummies. Daarin leggen wij uit op welke principes deze aanpak is gebaseerd en hoe het in te zetten is.

Dat wil ik lezen

Kleintje Sociocratie 3.0


Een introductie in Sociocratie 3.0

In kleintje Sociocratie 3.0 bespreken we de belangrijkste patronen uit S3. Zie het als een introductie voor de beginners en als een spiekbrief voor de gevorderden

Breng mij erheen!