Tranen van het L...uisteren

Dag drie van de training. Het doorleven van S3 en je eigen effectieve bijdrage in de samenwerking, oftewel artful participation in S3, vormen al twee dagen de rode draad rondom de patronen. Luisteren naar de ander en jezelf is vaak het lastigst. We starten de dag daarom met een check-in middels 'deep listening': in tweetallen om beurten spreken voor 5 min. De ander luistert alleen maar.

We hebben een oneven aantal, dus als trainer doe ik ook even mee. Ik ben druk bezig met alles in goede banen te leiden, maar zodra ik zit neem ik mij voor om te luisteren. Ik zit tegenover Jan en geef hem als deelnemer netjes de gelegenheid om als eerste te spreken. Ik neem me voor om aandachtig te luisteren. Dan gebeurt er iets onverwachts...

Ik kijk hem recht in zijn ogen en hij vertelt dat er bijzondere dingen gebeuren tijdens deze drie dagen. Hij logeerde bij zijn dochter en kreeg te horen dat hij opa wordt. In een volledige focus op zijn verhaal raakt me dit. Ik denk aan mijn drie fantastische kinderen en het geluk dat zij mij brengen. Ik heb ze al drie dagen niet gezien. Ik voel de emotie maar houd mij aan de oefening. Aandachtig luisteren. Hij gaat verder met zijn verhaal. Hij kwam naar de training om te leren over een organisatie methodiek. Naast patronen om mee te organiseren kreeg hij opeens ook een spiegel. Want patronen alleen zorgen niet voor verandering. Die verandering zit in jezelf. 'Ik vind het waardevol dat ik op mijn 57e in deze spiegel mag kijken en ben daar dankbaar voor'. Nadat Jan met zijn boodschap over het worden van opa bij mij mijn hart heeft geopend, komt dit tweede verhaal direct binnen. Ik ben trots dat ik daar, samen met Josje en Jef in kan faciliteren. De vijf minuten zijn om. Tijd om te wisselen.

De patronen alleen zorgen niet voor verandering. Die verandering zit in jezelf

Mijn beurt om te spreken. Ik moet twee keer slikken. Ik ben best een amicaal persoon, maar kies altijd heel bewust wie dichtbij mag komen en wie niet. Ik waardeer Jan als deelnemer, maar ik ken hem eigenlijk helemaal niet zo goed. De veilige route is om te beginnen met praten over de training en hoe fijn het is dat het soepel loopt. Maar dat is niet het gevoel dat dat door mijn aderen giert. Ik begin met praten over hoe de dag druk begon, maar na twee zinnen zitten we bij mijn kinderen. Nog twee zinnen verder en we hebben allebei tranen...

We komen de tweede vijf minuten samen door. Het zijn tranen van emotie en geluk, op een onverwacht moment. De gong is het teken om weer plaats te nemen in de cirkel en even met de groep te reflecteren. Ik verman me, haal diep adem. Josje kijkt me aan en vraagt of het gaat. Ja het gaat, het was alleen gek.. We doen de opening en verschillende deelnemers geven aan dat het best lastig is om alleen maar te luisteren, niet te reageren. De een wordt er rustig van, de ander onrustig, maar de rode draad is dat er andere dingen verteld werden dan zou zijn gebeurd als ze een vraag hadden gesteld. Jan deelt dat we beiden moesten huilen, zonder veel verdere toelichting. Ik voel de brok weer in mijn keel komen. Wat is nu 'artful'? Oftewel, wat is de beste bijdrage die ik kan leveren aan het leerdoel van de groep, waar ik nog steeds oké mee ben? Zwijgen... of delen?

deep listening tijdens training s3

Ik doe mijn mond open en vanaf dat moment nemen de emoties alweer de leiding. 'Ik ben niet zo'n emotionele jongen, maar nu blijkbaar wel... Mijn maatje vertelde dat hij opa gaat worden. En ik zat alleen maar te luisteren. Niets anders dan dat. Wanneer hij dit had verteld tijdens de pauze had ik hem op de schouder geklopt en gefeliciteerd. Nu zat ik alleen maar te luisteren en voelde de blijdschap. Ik dacht aan mijn eigen kinderen en het geluk dat ik papa mag zijn. Het gevoel van papa worden en zijn kwam in een keer naar boven... Zo zie je maar, dat echt luisteren je onverwachts van je pad kan brengen. Én je juist weer op het goede pad kan brengen.'

Terwijl ik mijn tranen wegveeg zie ik nog vier deelnemers aan de training met mij mee huilen. De groep is stil...

Na de training doen we een evaluatie, waarin ik bedankt word voor de openheid en kwetsbaarheid. Voor mij een wezenlijk onderdeel van wat we over wilden brengen. Ik had alleen niet de verwachting dat het op deze manier zou gebeuren.

#artfulparticipation #sociocratie30 #jewordteenfantastischeopa


Certificaat van waardering S3


NIeuwsgierig geworden?


We organiseren een aantal keer per jaar een open training in Sociocratie 3.0. Ben je benieuwd of dit wat voor jou is? Bekijk onze volgende trainingen

Bekijk de trainingenLeave a Reply

Your email address will not be published.


Comment


Name

Email

Url