Waarom wij graag stickeren

De psychologie van het zichtbaar maken van het resultaat van je inspanning

De stickers voor volwassenen lijken een flauwe grap, zeker wanneer wij het zeggen, maar hier is goed over nagedacht. Waarom krijg je stickers mee na een training of workshop bij Rebelwise?

We zijn allemaal wel bekend met het stickersysteem om kinderen te belonen. Is het huiswerk af? Dan krijg je een sticker! De stickers worden gebruikt als een manier om behaalde resultaten zichtbaar te maken en kinderen te belonen voor het behalen van deze resultaten. Als het werkt dan werkt het, maar het werkt niet altijd. Wat gebeurt er wanneer het proces voorafgaand aan het resultaat bewonderenswaardig is, maar het resultaat niet wordt behaald? Precies, geen sticker.

Moeten we dan maar helemaal stoppen met stickeren? Zeker niet!

Om te kunnen innoveren is het nodig om te experimenteren. Om te kunnen experimenteren is het nodig om te focussen op de leerervaring, niet enkel de resultaten. We willen als team een "learning zone" creëren, waarin de focus ligt op samenwerking en leren om zo de kans op optimaal presteren te vergroten. Leren gaat nou eenmaal niet zonder fouten te maken. De resultaten zijn zichtbaar en daarmee makkelijk te belonen. Dit leerproces is echter vaak onzichtbaar en daarmee minder makkelijk te belonen. De onzichtbaarheid maakt ook dat demotivatie op de loer ligt en dat is jammer. Een oplossing hiervoor? Precies, stickeren! Een sticker om de moeite te belonen, om nieuw opgedane kennis te belonen, om het aanleren van nieuwe vaardigheden te belonen, om een betere sfeer te belonen, enz.

Vijf redenen om te stickeren:


  • 1 Ontwikkeling en leercurves blijven vaak onzichtbaar, waardoor het moeilijker is om gemotiveerd te blijven. De stickers maken deze doorgaans onzichtbare resultaten tastbaar en zichtbaar.
  • 2 Jullie zijn goed bezig en dat verdient complimenten! Met de stickers zorgen we voor de erkenning die jullie verdienen. Niet alleen van ons, maar ook van elkaar. Hierdoor weet je weer dat je het niet voor niets doet!
  • 3 Iets nieuws leren is best lastig. Het gaat meestal niet meteen goed en dat kan frustrerend zijn. Doordat we het goed willen doen, letten we vooral op wat er misgaat. Altijd goed, een kritische blik, maar niet erg motiverend. De stickers helpen om stil te staan bij de positieve kanten, wat er wel lukt. Vol goede moed kan je er dan weer tegenaan!
  • 4 Innoveren lukt niet zonder experimenteren en experimenteren lukt niet zonder fouten. We willen een omgeving creëren waarin het experimenteren wordt beloond, ook wanneer dit niet leidt tot de gewenste resultaten. Het leidt immers wel tot nieuwe informatie, waardoor de kans op het behalen van resultaten weer groter wordt. De stickers kunnen ingezet worden om op de juiste dingen te blijven focussen en leerervaringen met elkaar uit te wisselen.
  • 5 En last but not least: stickers en de interactie van het plakken, zorgen simpelweg ook gewoon voor een beetje lol op de werkvloer! En dat is nooit weg, soms zelfs hard nodig.

We staan lang niet alleen in het gebruik van stickers voor volwassenen.

Nog niet overtuigd en wetenschappelijke onderbouwingen en bewijs nodig voor bovenstaande feiten? Ga dan eens op zoek naar de Ted Talks en boeken van Dan Ariely! Doe dat sowieso maar  Bij deze alvast een suggestie!


Stickers verdienen?

Uiteraard willen we je graag onze stickervellen meegeven. Je krijgt ze na een training of workshop. Bekijk hier welke leercurve je met ons wilt starten om naast fun ook het effect in jullie teamsamenwerking te boosten!
Leave a Reply

Your email address will not be published.


Comment


Name

Email

Url