Sociocratie 3.0. LearnS3 Practitioner Course, Level1

Op gelijkwaardige wijze een effectieve, wendbare en veerkrachtige organisatie ontwikkelen met Sociocratie 3.0

Onder druk van disruptie en concurrentie, zijn steeds meer organisaties op zoek naar manieren om innovatiever, productiever en wendbaarder te worden. Daarbij wordt dankbaar geput uit de rijke bronnen van Agile methodes zoals Scrum, Kanban, Lean. Sociocracy 3.0 bouwt voort op deze methodes en verrijkt ze om de stap te maken naar meer zelfsturing in semi-autonome teams met intrinsieke motivatie als kernwaarde.

S3 is bij uitstek geschikt voor complexe situaties waar samenwerking geschaald moet worden naar meerdere teams en domeinen met behoud van effectiviteit, daadkracht en menselijkheid.

Interessant... Maar hoe dan?! Precies, dat is ook wat wij dachten voordat we met Sociocratie 3.0 aan de slag gingen in onze organisatie. Hoe werkt dat?

Oke, dan concreet: S3 biedt, naast basisprincipes, 74 voorgeschreven patronen die je kunt toepassen bij: het structureren van je organisatie in teams en rollen, verdelen van werk, besluitvorming, ontwikkeling van personeel, co-creatie processen en interactie. Het zet steeds de mens centraal en is volledig gefocust op deze mens effectief maken in de samenwerking. Met een groot deel van deze patronen laten we je kennismaken in de training, waarna je zelf aan de slag kunt.

Driedaagse training sociocratie 3.0

LearnS3 Practitioner Course, Level 1


 • 13 - 15 november 2019
 • De Duikelaar Amsterdam
 • Early Bird 1585,- (Vanaf 11 okt 1.985)

Deze training is bedoeld voor de kennisoverdragers. Diegenen die hun toolbox willen uitbreiden met handige instrumenten waarmee zij hun eigen of andermans organisatie kunnen begeleiden in de volgende stap. Wie zien wij vaak deelnemen aan deze training?
 • Freelancers in het agile domein die met hun team samen besluitvorming willen doen
 • Organisatieadviseurs die zoeken naar een flexibel model om organisaties op effectieve wijze te begeleiden bij zelfsturing
 • Koplopers uit teams/organisaties die zelfsturend of zelforganiserend (willen) werken
 • Teamleden uit organisaties die de onderlinge samenwerking en werkvreugde willen verbeteren
 • Holacracy coaches die het harnas van Holacracy te nauw vinden

Waarom Sociocratie 3.0?


Omdat de omgeving vraagt dat je kunt inspelen op verandering. Of die verandering nu van de klant komt of elders, het is nodig dat belangrijke signalen door iedereen in de organisatie herkent en opgepakt kunnen worden. Sociocratie 3.0 biedt deze wendbaarheid op organisatieniveau en stelt de medewerker in staat om op effectieve manier bij te dragen aan het realiseren van het doel van zijn rol, zijn team en zijn organisatie.

Waarom trainen?


Sociocratie 3.0 is toch open source? Je kunt alles online vinden. Waarom zou ik dan deelnemen aan een training? S3 is meer dan een trucje of een modelletje. Het is een persoonlijk instelling met dáárbij trucjes en modelletjes. S3 sluit perfect aan bij de gedachte uit Reinventing Organizations: het succes van de transformatie is afhankelijk van de leider in de organisatie. Nu richten wij ons niet op de bestuurders, maar wel op de facilitatoren: zij die hun collega's meenemen in een andere manier van werken.

Je moet dus bereid zijn om opnieuw te leren samenwerken. Om een spiegel voorgehouden te worden. Om je eigen mening in te slikken, of juist uit te spreken, en je te focussen op het groepsresultaat. En dat is waar we een aanzet mee maken in de training.

Waarom drie dagen?


Toen wij in 2016 starten deden we na een eigen verkenning een driedaagse introductie. Erg fijn, maar erg veel informatie. Het zijn namelijk 74 patronen die vrijwel allemaal aan bod kwamen. Vandaar dat we de drie dagen splitsen: twee dagen intensief kennismaken met de (circa 50) belangrijkste patronen, dan zelf aan de slag en op de terugkomdag (dag drie) verder verdiepen en oefenen. Dat kan zijn met nieuwe patronen, of op basis van het reeds geleerde.

Wat je leert?


Heel veel patronen voor effectief samenwerken. En daarnaast vooral vaardigheden. Deze vinden wij het belangrijkst.
 • Wat Sociocratie 3.0 is en hoe je de verschillende patronen en werkvormen kunt inzetten om veerkrachtige, adaptieve en effectieve teams en organisaties op te bouwen
 • Hoe het principe van 'consent' als alternatief voor 'consensus' helpt om effectiever tot beslissingen te komen en hoe je dit kunt toepassen
 • Hoe je samenwerkingsprocessen kunt faciliteren zodat de collectieve intelligentie van de groep maximaal wordt benut en gelijkwaardigheid in het beslissingsproces gegarandeerd blijft
 • Hoe je een oplossingsgerichte instelling kunt ontwikkelen en creatieve oplossingen kunt blijven verkennen juist in situaties met grote tijdsdruk of onenigheid
Het programma zit vol. En toch zullen we zo goed mogelijk aandacht hebben voor de leerbehoefte van de groep. Vandaar dat we inzicht kunnen geven in het programma, maar geen zekerheid. We zijn samen in regie, en wij bewaken het leerproces.

Dag 1

 • Check-in
 • Geschiedenis
 • Principes en gedragingen in S3
 • Navigeren via spanning deel 1
 • Werken met drivers
 • Rolselectie
 • Voorstel vormen

Dag 2

 • Check-in
 • Demo consent besluitvorming
 • Navigeren via spanning deel 2
 • Werken met domeinen
 • Driver mapping en vormen van domeinen
 • Governance meeting
 • Checkout

Dag 3


 • Check-in
 • Consent besluitvorming faciliteren
 • Verdieping organisatie structuren
 • Reflectie met de groep
 • Hoe introduceer je S3 in jouw organisatie?
 • Reflectie met de groep
 • Checkout
Dit is een open training. Dat betekent dat deelnemers verschillende achtergrond en kennis hebben. En dat is gaaf! We benutten deze kennis van de groep om alle vragen die er zijn te beantwoorden.

De training vindt plaats op 13 - 15 november 2019. Trainingsdagen zijn van 9:00u tot 17:30u. In de kosten voor de training zijn lunch en catering meegenomen. De training vindt plaats bij De Duikelaar in Amsterdam West. De Duikelaar ligt prachtig in een haventje aan de Sloterplas en hebben we geheel voor onszelf. En de gastvrouw Charlotte zorgt voor fantastische catering en een welkom gevoel. Ook niet onbelangrijk.

Omdat het een meerdaagse training is, hebben we er ook op gelet dat het mogelijk is om op loopafstand te overnachten. Deze overnachting is niet inclusief en zal zelf geboekt moeten worden. Voor de overnachting in de buurt kun je verblijven in The Student Hotel Amsterdam West of XO Hotels, maar er zitten ook andere aanbieders op loopafstand. Kom je met de auto? Dan kun je die het beste parkeren bij het Sloterparkbad tegen een betaalbare vergoeding (eerste 5 uur gratis).

Wij willen deelname voor iedereen mogelijk maken. De kosten voor drie dagen training zijn €1.585,- (Early Bird €1585,-, vanaf 11 okt €1.985). Mochten de kosten te hoog zijn, laat dat dan geen belemmering zijn om contact met ons op te nemen. Wellicht zijn we in staat om samen een oplossing te vinden!

Meld je aan!

Je hebt het in je. Be the change!

 • 13 - 15 november 2019
 • De Duikelaar Amsterdam
 • Early Bird 1585,- (Vanaf sept 1.985)

Dit is een Learn S3 training

Learn S3 logo
Sociocratie 3.0 is open source en niet gelicentieerd. Dat is erg mooi, want daarmee is S3 optimaal toegankelijk. Tegelijkertijd bemoeilijkt dit het kwaliteitsbeheer van aanbieders van trainingen.

We waarborgen de kwaliteit door met een aantal internationale trainers samen te werken binnen Learn S3. LearnS3 is een verzameling van bekwame en bevlogen S3 trainers om kwalitatief hoogwaardige S3 materialen, workshops en opleidingen aan te bieden. Deze trainers hebben ook veel praktijkervaring in het implementeren van S3 patronen en kunnen zo behoeften rond het correct en effectief leren toepassen van S3 maximaal ondersteunen.

Over de trainers

De trainers voor deze Learn S3 Practitioner level 1, oftewel de introductie op Sociocratie 3.0, zijn Josje van de Kerkhof en Erik Soonieus. Josje en Erik werken binnen Learn S3 nauw samen met de oprichter en ontwikkelaars van S3 James Priest en Lili David en met o.a. Jef Cumps (schrijver van het boek Sociocratie 3.0 De Businessnovelle). Om samen een standaard te ontwikkelen en elkaar en de S3 trainingen steeds beter te maken, bezoeken zij elkaars trainingen en bieden ondersteuning waar mogelijk.

Wat vonden anderen?


Training S3 gevolgd bij Erik en Josje, en dat smaakt naar meer. Een goede inhoudelijke opzet, mooie combi van theorie, discussie en vooral ook heel veel doen. De dag was vol met energie en leren, wat af en toe ook wat verwarring in mezelf opleverde. Omdat het zo anders was dan wat ik tot nu toe kende. Leren in het echt dus. Josje en Erik houden er goed de vaart in, met daarbij wel steeds ruimte voor ieders inbreng. Ik vind het een echte aanrader om met Rebelwise aan de slag te gaan met S3.

Addy van Beek Verbinder, ontwikkelaar, adviseur sociaal domein

Zoek je een startpunt om meer zelf-organisatie toe te passen? Dan ben je op de juiste plek bij deze training. Je kunt daarna all-in of modulair de verschillende technieken toepassen. In een relaxte training waar je zelf veel invloed op hebt. Kortom, echt een aanrader!

Jelco de Jong HR T-Mobile

Het werken met consent, het serieus doorvragen bij bezwaren en 'good enough for now, safe enough to try' werkt voor mij. Deze werkwijze geeft lef en tempo, zonder voorbij te gaan aan draagvlak en belangrijke input van teamleden.

Lisette van de Heuvel Directeur st Transmurale Zorg Den Haag

Voor jou geselecteerde blogs


Wat is Sociocratie 3.0?


Klinkt leuk die inspiratie, maar ik weet niet waar het op gebaseerd is.

Wij hebben een blog geschreven genaamd Sociocratie 3.0 voor dummies. Daarin leggen wij uit op welke principes deze aanpak is gebaseerd en hoe het in te zetten is.

Dat wil ik lezen

Kleintje Sociocratie 3.0


Een introductie in Sociocratie 3.0

In kleintje Sociocratie 3.0 bespreken we de belangrijkste patronen uit S3. Zie het als een introductie voor de beginners en als een spiekbrief voor de gevorderden

Breng mij erheen!