Sociocratie 3.0: De Basis.

Practitioner Course Level 1. Leer op gelijkwaardige wijze een effectieve, wendbare en veerkrachtige organisatie ontwikkelen met Sociocratie 3.0

Onder druk van disruptie en concurrentie, zijn steeds meer organisaties op zoek naar manieren om innovatiever, productiever en wendbaarder te worden. Daarbij wordt dankbaar geput uit de rijke bronnen van Agile methodes zoals Scrum, Kanban, Lean. Sociocratie 3.0 bouwt voort op deze methodes en verrijkt ze om de stap te maken naar meer zelfsturing in semi-autonome teams met intrinsieke motivatie als kernwaarde.

S3 is bij uitstek geschikt voor complexe situaties waar samenwerking geschaald moet worden naar meerdere teams en domeinen met behoud van effectiviteit, daadkracht en menselijkheid.

Oke, dan concreet: S3 biedt, naast basisprincipes, 74 voorgeschreven patronen die je kunt toepassen bij: het structureren van je organisatie in teams en rollen, verdelen van werk, besluitvorming, ontwikkeling van personeel, co-creatie processen en interactie. Het zet steeds de mens centraal en is volledig gefocust op deze mens effectief maken in de samenwerking. Met een groot deel van deze patronen laten we je kennismaken in de introductie training Sociocratie 3.0, waarna je zelf aan de slag kunt.

Driedaagse training Sociocratie 3.0

LearnS3 logo

Dit is een LearnS3 Practitioner Level 1 training

5 – 7 oktober 2020

De Duikelaar, Amsterdam

vanaf €1.585,- (early bird!)

Waarom Sociocratie 3.0?

De omgeving vraagt dat je kunt inspelen op verandering. Of die verandering nu van de klant komt of elders, het is nodig dat belangrijke signalen door iedereen in de organisatie herkent en opgepakt kunnen worden. Sociocratie 3.0 biedt praktische patronen om de betrokkenheid te vergroten en besluitvorming te verbeteren. Dit leidt tot extreme wendbaarheid op organisatieniveau en stelt de medewerker in staat om op effectieve manier bij te dragen aan het realiseren van het doel van zijn rol, zijn team en zijn organisatie.

Waarom trainen?

Sociocratie 3.0 is toch open source? Je kunt alles online vinden. Waarom zou ik dan deelnemen aan een training? S3 is meer dan een trucje of een modelletje. Het is een persoonlijk instelling met dáárbij trucjes en modelletjes. S3 sluit perfect aan bij de gedachte uit Reinventing Organizations: het zet de mens centraal en biedt ruimte en autonomie om resultaten te bereiken. Wij leiden de voorlopers op tot facilitatoren: jij gaat je collega’s meenemen in een andere manier van werken. Klein of groot, je gaat een verandering merken in de samenwerking in je team!

Je moet daarvoor bereid zijn om opnieuw te leren samenwerken. Om een spiegel voorgehouden te worden. Om je eigen mening in te slikken, of juist uit te spreken, en je te focussen op het groepsresultaat. En dat is waar we je patronen voor aanreiken in de training.

Wat je leert?

Heel veel patronen voor effectief samenwerken. En daarnaast vooral vaardigheden. Deze vinden wij het belangrijkst.

 • Wat Sociocratie 3.0 is en hoe je de verschillende patronen en werkvormen kunt inzetten om veerkrachtige, adaptieve en effectieve teams en organisaties op te bouwen
 • Hoe het principe van ‘consent’ als alternatief voor ‘consensus’ helpt om effectiever tot beslissingen te komen en hoe je dit kunt toepassen
 • Hoe je samenwerkingsprocessen kunt faciliteren zodat de collectieve intelligentie van de groep maximaal wordt benut en gelijkwaardigheid in het beslissingsproces gegarandeerd blijft
 • Hoe je een oplossingsgerichte instelling kunt ontwikkelen en creatieve oplossingen kunt blijven verkennen juist in situaties met grote tijdsdruk of onenigheid

Deze training is bedoeld voor de kennisoverdragers. Diegenen die hun toolbox willen uitbreiden met handige instrumenten waarmee zij hun eigen of andermans organisatie kunnen begeleiden in de volgende stap.

Wie zien wij vaak deelnemen aan deze training?

 • Freelancers in het agile domein die met hun team samen besluitvorming willen doen
 • Organisatieadviseurs die zoeken naar een flexibel model om organisaties op effectieve wijze te begeleiden bij zelfsturing
 • Koplopers uit teams/organisaties die zelfsturend of zelforganiserend (willen) werken
 • Teamleden uit organisaties die de onderlinge samenwerking en werkvreugde willen verbeteren
 • Holacracy coaches die het harnas van Holacracy te nauw vinden

Het programma zit vol. En toch zullen we zo goed mogelijk aandacht hebben voor de leerbehoefte van de groep. Vandaar dat we inzicht kunnen geven in het programma, maar geen zekerheid. We zijn samen in regie, en wij bewaken het leerproces.

Dag 1

 • Check-in Geschiedenis
 • Principes en gedragingen in S3
 • Navigeren via spanning deel 1
 • Werken met drivers
 • Driver mapping en vormen van domeinen
 • Werken met domeinen

Dag 2

 • Check-in
 • Rolselectie
 • Voorstel vormen
 • Governance meeting
 • Demo consent besluitvorming
 • Checkout

Dag 3

 • Check-in
 • Consent besluitvorming faciliteren
 • Verdieping organisatie structuren
 • Reflectie met de groep
 • Hoe introduceer je S3 in jouw organisatie?
 • Reflectie met de groep
 • Checkout

Open training

Dit is een open training. Dat betekent dat deelnemers verschillende achtergrond en kennis hebben. En dat is gaaf! We benutten deze kennis van de groep om alle vragen die er zijn te beantwoorden.

Wie, wat, waar?

De training vindt plaats op 5, 6 en 7 oktober 2020. Trainingsdagen zijn van 9:00u tot 17:30u. In de kosten voor de training zijn lunch en catering meegenomen. De training vindt plaats bij De Duikelaar in Amsterdam West. De Duikelaar ligt prachtig in een haventje aan de Sloterplas en hebben we geheel voor onszelf. En de gastvrouw Charlotte zorgt voor fantastische catering en een welkom gevoel. Ook niet onbelangrijk.

Overnachten & Parkeren

Omdat het een meerdaagse training is, hebben we er ook op gelet dat het mogelijk is om op loopafstand te overnachten. Deze overnachting is niet inclusief en zal zelf geboekt moeten worden. Voor de overnachting in de buurt kun je verblijven in The Student Hotel Amsterdam West of XO Hotels, maar er zitten ook andere aanbieders op loopafstand. Kom je met de auto? Dan kun je die het beste parkeren bij het Sloterparkbad tegen een betaalbare vergoeding (eerste 5 uur gratis). Of in de wijk met een parkeerschijf en de garantie van een frisse neus om de 2,5 uur.

Kosten

Wij willen deelname voor iedereen mogelijk maken. De kosten voor drie dagen training zijn €1.985. We hebben een aantal early bird plekken die een gunstiger tarief hebben. Daarvoor moet je er vaak wel snel bij zijn. Kijk bij het boeken of deze nog beschikbaar zijn.

Wil je graag over Sociocratie 3.0 leren maar de kosten staan hiervoor echt in de weg? Laat dat dan geen belemmering zijn om contact met ons op te nemen. Wellicht zijn we in staat om samen een oplossing te vinden!

(Dit is een oprecht aanbod om deelname mogelijk te maken voor mensen met een klein bestedingsbudget. We vertrouwen hierbij op eerlijkheid)

Meld je aan!

voor de LearnS3 PCL 1
training Sociocratie 3.0 De Basis

5 – 7 oktober 2020

De Duikelaar Amsterdam

vanaf €1.585,- (early bird!)Rebelwise laat je graag kennismaken met consent. Met je aanmelding geef je aan geen bezwaar te hebben op:


Over de trainers

De trainers voor deze Learn S3 Practitioner level 1, oftewel de introductie op Sociocratie 3.0, zijn Josje van de Kerkhof en Erik Soonieus. Josje en Erik werken binnen Learn S3 nauw samen met de oprichter en ontwikkelaars van S3 James Priest en Lili David en met o.a. Jef Cumps (schrijver van het boek Sociocratie 3.0 De Businessnovelle). Om samen een standaard te ontwikkelen en elkaar en de S3 trainingen steeds beter te maken, bezoeken zij elkaars trainingen en bieden ondersteuning waar mogelijk.

Josje vd Kerkhof

Josje van de Kerkhof
Lieve(r) rebel. Vol vragen en niet bang ze te stellen.

Josje is klinisch psycholoog en stelt zich daarom altijd gewoon voor als Josje (zonder haar achternaam, want dat doe je niet in de zorg). Haar ervaring met de procedures en regelgeving in de zorg, creëerde de spanning om op zoek te gaan naar ‘andere manieren van organiseren’. Haar grote interesse is de mens en waarom hij doet wat hij doet. Zij is professioneel vragensteller en houdt van het oplossen van problemen. Niet door zelf het antwoord te geven, maar door de ander te helpen bij het vinden van een oplossing.

Erik Soonieus

Erik Soonieus
Liever wise. Vol antwoorden en een uitdaging om ze niet te geven.

Erik is organisatie adviseur en werkte jaren aan gedragsverandering om de mens de techniek beter te laten benutten. Hij houdt ervan om om les te geven en te faciliteren in het soepel (liefst met humor!) laten verlopen van groepsprocessen. Zijn natuurlijke neiging om aan de touwtjes te trekken, voedde de interesse in S3. Voor Erik bracht S3 een natuurlijke manier van organiseren waarbij iedereen de mogelijkheid krijgt om aan de touwtjes te trekken, zonder het risico om te verzanden in een patstelling!

LearnS3 logo

Dit is een Learn S3 Training

Sociocratie 3.0 is open source en niet gelicentieerd. Dat is erg mooi, want daarmee is S3 optimaal toegankelijk. Tegelijkertijd bemoeilijkt dit het kwaliteitsbeheer van aanbieders van trainingen.

We waarborgen de kwaliteit door met een aantal internationale trainers samen te werken binnen LearnS3. LearnS3 is een verzameling van bekwame en bevlogen S3 trainers om kwalitatief hoogwaardige S3 materialen, workshops en opleidingen aan te bieden. Deze trainers hebben ook veel praktijkervaring in het implementeren van S3 patronen en kunnen zo behoeften rond het correct en effectief leren toepassen van S3 maximaal ondersteunen.

Empirisch bewijs

Anne Nynke Jansma
Anne Nynke Jansma
Consultant for happy & productive teams

Deze training heb ik ervaren als een verrijking op m'n arsenaal van technieken en methodes om hier voor in te zetten. Het verraste me uit hoeveel verschillende onderdelen S3 bestaat en op hoeveel verschillende gebieden het toepasbaar is. De training van Rebelwise zat bomvol waardevolle informatie en oefeningen, en door gebruik van veel verschillende werkvormen was het lekker interactief.

Paul Engel
Projectleider

"Er wordt veel gepraat over platte, wendbare en zelfsturende organisaties. De vraagt blijft echter HOE DAN..?! Erik Soonieus en Josje van de Kerkhof geven antwoord! In hun driedaagse training Sociocratie 3.0 reiken zij meer dan 70 ingangen aan waarmee organisaties de beweging kunnen maken van “piramide” naar “pannenkoek”. Zorgvuldig, afwisselend en inspirerend. Een aanrader dus!"

Judith van Houwelingen
Begeleider passend onderwijs

"Inzicht krijgen in de principes van S3, die zelf doorleven en gemotiveerd raken om anderen daar ook deelgenoot van te maken. De training voor mij in een notendop."

Voor jou geselecteerde blogs

Kaarten potje vergaderen

Potje Vergaderen voor effectief vergaderen

Omdat het soms handig is om een aantal hulpmiddelen te hebben tijdens online vergaderen maakten wij een setje vergaderkaarten. Leuk om te krijgen, nog leuker om te geven! Hier de uitleg van deze kaarten.
Five disfunctions Sociocratie 3.0

13 tips voor effectieve teamsamenwerking

Het boek 'Five dysfunctions of a Team' legt op eenvoudige wijze iets heel complex uit: welke elementen zorgen voor effectieve teamsamenwerking? Vanuit Sociocratie 3.0 zijn er praktische tools om hieraan te werken.