Introductietraining Sociocratie 3.0: De Basis.

Ontdek hoe je op gelijkwaardige wijze een effectieve, wendbare en veerkrachtige organisatie ontwikkelt

De introductie training Sociocratie 3.0 is bij uitstek geschikt voor iedereen die op zoek is naar manieren om innovatiever, productiever en wendbaarder te worden. Onder druk van disruptie en concurrentie lopen steeds meer organisaties aan tegen de grenzen van hun huidige systemen en werkwijzen. De complexiteit van onze wereld vraagt om sneller handelen en de groeiende groep kundige kenniswerkers verlangt naar meer autonomie. Sociocratie 3.0 bouwt voort op bestaande werk- en zienswijzen die hun nut reeds hebben bewezen, door de essentiële componenten daaruit te combineren en verrijken in een modulaire aanpak. In S3 vind je o.a. elementen uit Agile methodes als Scrum, Kanban, Lean, gericht op het effectief uitvoeren van werk, herken je stromingen als geweldloos communiceren en “Voice Dialogue”, gericht op het ontwikkelen van gewenst gedrag in teams en natuurlijk structuur elementen uit de traditionele Sociocratie (SKM).

S3 is bij uitstek geschikt voor complexe situaties waarin mensen in wisselende samenstellingen moeten samenwerken, meerdere belangen een rol spelen, expertise uit verschillende gebieden vereist is of geschaald moet worden naar meerdere teams met behoud van effectiviteit, daadkracht en menselijkheid.

Oke, dan concreet: S3 biedt, naast richtinggevende basisprincipes, meer dan 70 patronen die je los van elkaar en complementair aan elkaar kunt toepassen bij: het (blijven) ontwikkelen van een organisatiestructuur, verdelen en uitvoeren van werk, besluitvorming, persoonlijke ontwikkeling, co-creatie en communicatie. Het zet steeds de behoefte van de mens centraal en is volledig gefocust op het ontwikkelen van een omgeving waarin de mens maximaal effectief kan zijn als onderdeel van een team of organisatie. In de introductie training Sociocratie 3.0 doorlopen we vrijwel alle patronen in meer of mindere mate, zodat je vanuit deze basis kan gaan experimenteren in de praktijk. Daar vindt natuurlijk het echte leren plaats!

Driedaagse training Sociocratie 3.0

Dit is een introductie training, waarin je kennismaakt met de basis en zelf aan de slag gaat met het toepassen van Sociocratie 3.0

22-23-24 november 2021

De Duikelaar, Amsterdam

vanaf €1.585,- (vroege vogel)

Waarom Sociocratie 3.0?

De omgeving vraagt dat je kunt inspelen op verandering. Of die verandering nu van de klant komt of elders, het is nodig dat belangrijke signalen door iedereen in de organisatie herkent en opgepakt kunnen worden. Sociocratie 3.0 biedt praktische patronen om de betrokkenheid te vergroten en besluitvorming te verbeteren. Dit leidt tot extreme wendbaarheid op organisatieniveau en stelt de medewerker in staat om op effectieve manier bij te dragen aan het realiseren van het doel van zijn rol, zijn team en zijn organisatie.

Waarom trainen?

Sociocratie 3.0 is toch open source? Je kunt alles online vinden. Waarom zou ik dan deelnemen aan een training? S3 is meer dan een trucje of een modelletje. Het is een persoonlijk instelling met dáárbij trucjes en modelletjes. Tijdens de introductie training Sociocratie 3.0 ervaar je ook dat gedeelte, als onderdeel van de groep waarmee je aan het oefenen bent. Die ervaring verkrijg je niet door erover te lezen. S3 sluit perfect aan bij de gedachte uit Reinventing Organizations: het zet de mens centraal en biedt ruimte en autonomie om resultaten te bereiken.

Wij reiken nieuwsgierige aagjes en voorlopers de middelen aan om anderen te inspireren en faciliteren. Samen, stap voor stap, nemen we de rest mee in een nieuwe manier van werken. Klein of groot, je gaat een verandering merken in de samenwerking in je team! Dat vereist een open blik en open geest, je moet bereid zijn opnieuw te leren samenwerken. Naar jezelf te kijken wanneer iemand je een een spiegel voorhoudt. Om je eigen mening in te slikken, of juist uit te spreken, wanneer dat beter is voor de het gezamenlijk belang. En dat is waar we een begin mee maken tijdens de training. Hard werken, samenwerken en veel bereiken!

Wat je leert?

Heel veel patronen voor effectief samenwerken. En daarnaast vooral vaardigheden. Deze vinden wij het belangrijkst.

 • Wat Sociocratie 3.0 is en hoe je de verschillende patronen en werkvormen kunt inzetten om veerkrachtige, adaptieve en effectieve teams en organisaties op te bouwen
 • Hoe het principe van ‘consent’ als alternatief voor ‘consensus’ helpt om effectiever tot beslissingen te komen en hoe je dit kunt toepassen
 • Hoe je samenwerkingsprocessen kunt faciliteren zodat de collectieve intelligentie van de groep maximaal wordt benut en gelijkwaardigheid in het beslissingsproces gegarandeerd blijft
 • Hoe je een oplossingsgerichte instelling kunt ontwikkelen en creatieve oplossingen kunt blijven verkennen juist in situaties met grote tijdsdruk of onenigheid

Deze training is bedoeld voor de kennisoverdragers. Diegenen die hun toolbox willen uitbreiden met handige instrumenten waarmee zij hun eigen of andermans organisatie kunnen begeleiden in de volgende stap.

Wie zien wij vaak deelnemen aan deze training?

 • Freelancers in het agile domein die met hun team samen besluitvorming willen doen
 • Organisatieadviseurs die zoeken naar een flexibel model om organisaties op effectieve wijze te begeleiden bij zelfsturing
 • Koplopers uit teams/organisaties die zelfsturend of zelforganiserend (willen) werken
 • Teamleden uit organisaties die de onderlinge samenwerking en werkvreugde willen verbeteren
 • Holacracy coaches die het harnas van Holacracy te nauw vinden

Het programma zit vol. En toch zullen we zo goed mogelijk aandacht hebben voor de leerbehoefte van de groep. Vandaar dat we inzicht kunnen geven in het programma, maar geen zekerheid. We zijn samen in regie, en wij bewaken het leerproces.

Dag 1

 • Check-in Geschiedenis
 • Principes en gedragingen in S3
 • Navigeren via spanning deel 1
 • Werken met drivers
 • Driver mapping en vormen van domeinen
 • Werken met domeinen

Dag 2

 • Check-in
 • Rolselectie
 • Voorstel vormen
 • Governance meeting
 • Demo consent besluitvorming
 • Checkout

Dag 3

 • Check-in
 • Consent besluitvorming faciliteren
 • Verdieping organisatie structuren
 • Reflectie met de groep
 • Hoe introduceer je S3 in jouw organisatie?
 • Reflectie met de groep
 • Checkout

Open training

Dit is een open training. Dat betekent dat deelnemers verschillende achtergrond en kennis hebben. En dat is gaaf! We benutten deze kennis van de groep om alle vragen die er zijn te beantwoorden.

Wie, wat, waar?

De training wordt gegeven door Josje en Erik. Trainingsdagen zijn van 9:00u tot 17:30u. In de kosten voor de training zijn lunch en catering meegenomen. De training vindt plaats bij De Duikelaar in Amsterdam West. De Duikelaar ligt prachtig in een haventje aan de Sloterplas en hebben we geheel voor onszelf. En de gastvrouw Charlotte zorgt voor fantastische catering en een welkom gevoel. Ook niet onbelangrijk.

Overnachten & Parkeren

Omdat het een meerdaagse training is, hebben we er ook op gelet dat het mogelijk is om op loopafstand te overnachten. Deze overnachting is niet inclusief en zal zelf geboekt moeten worden. Voor de overnachting in de buurt kun je verblijven in The Student Hotel Amsterdam West of XO Hotels, maar er zitten ook andere aanbieders op loopafstand. Kom je met de auto? Dan kun je die het beste parkeren bij het Sloterparkbad tegen een betaalbare vergoeding (eerste 5 uur gratis). Of in de wijk met een parkeerschijf en de garantie van een frisse neus om de 2,5 uur.

Kosten

Wij willen deelname voor iedereen mogelijk maken. De kosten voor drie dagen training variëren tussen €1.585 (vroege vogel) en €1.985 (Late beslisser). Kijk bij het boeken welke prijs op jou van toepassing is.

Wil je graag over Sociocratie 3.0 leren maar de kosten staan hiervoor echt in de weg? Laat dat dan geen belemmering zijn om contact met ons op te nemen. Wellicht zijn we in staat om samen een oplossing te vinden!

(Dit is een oprecht aanbod om deelname mogelijk te maken voor mensen met een klein bestedingsbudget. We vertrouwen hierbij op eerlijkheid)

Meld je aan!

voor de introductie
training Sociocratie 3.0, De Basis

22-23-24 november 2021

De Duikelaar Amsterdam

vanaf €1.585,- (vroege vogel)

Tip: Kom met een collega!  Rebelwise laat je graag kennismaken met consent. Met jouw aanmelding geef je aan geen bezwaar te hebben op:


  Over de trainers

  Josje vd Kerkhof

  Josje van de Kerkhof
  Lieve(r) rebel. Vol vragen en niet bang ze te stellen.

  Josje is klinisch psycholoog en stelt zich daarom altijd gewoon voor als Josje (zonder haar achternaam, want dat doe je niet in de zorg). Haar ervaring met de procedures en regelgeving in de zorg, creëerde de spanning om op zoek te gaan naar ‘andere manieren van organiseren’. Haar grote interesse is de mens en waarom hij doet wat hij doet. Zij is professioneel vragensteller en houdt van het oplossen van problemen. Niet door zelf het antwoord te geven, maar door de ander te helpen bij het vinden van een oplossing.

  Erik Soonieus

  Erik Soonieus
  Liever wise. Vol antwoorden en een uitdaging om ze niet te geven.

  Erik is organisatie adviseur en werkte jaren aan gedragsverandering om de mens de techniek beter te laten benutten. Hij houdt ervan om om les te geven en te faciliteren in het soepel (liefst met humor!) laten verlopen van groepsprocessen. Zijn natuurlijke neiging om aan de touwtjes te trekken, voedde de interesse in S3. Voor Erik bracht S3 een natuurlijke manier van organiseren waarbij iedereen de mogelijkheid krijgt om aan de touwtjes te trekken, zonder het risico om te verzanden in een patstelling!

  Empirisch bewijs

  Anco van der veen
  Anco van der Veen
  Woningbouwcoördinator bij de Gemeente Haarlem

  Vergroten van de executiekracht: Een training die je helpt in het beter faciliteren van het hedendaagse groepsproces en bij zelfsturing. Om te leren is met elkaar aan de gang en doen gaan essentieel!

  Tutku Yuksel
  Tutku Yuksel
  Initiator Thuis Wageningen

  Jullie hebben fijn gefaciliteerd en een veilige plek gecreerd om hieraan te werken. Ik kijk er ook heel erg naar uit om te zien hoe deze sociocratie 3.0 toolbox mij en onze organisatie gaat helpen ontwikkelen.

  Anne Nynke Jansma
  Anne Nynke Jansma
  Consultant for happy & productive teams

  Deze training heb ik ervaren als een verrijking op m'n arsenaal van technieken en methodes om hier voor in te zetten. Het verraste me uit hoeveel verschillende onderdelen S3 bestaat en op hoeveel verschillende gebieden het toepasbaar is. De training van Rebelwise zat bomvol waardevolle informatie en oefeningen, en door gebruik van veel verschillende werkvormen was het lekker interactief.

  Voor jou geselecteerde blogs

  domeinen en werkafspraken reviewen

  Zelfsturing is niet hetzelfde als je shit over de schutting gooien

  Je hebt niet keihard gewerkt om een mooie organisatie te bouwen om vervolgens bij de introductie van zelfsturing te zeggen 'kijk maar wat je doet...' toch? Maar hoe zet je dan wel die eerste stap naar het delegeren van invloed en hoe zorg je ervoor dat je regelmatig stil staat bij wat jullie samen hebben afgesproken? Dan ga je werken met het definiëren van domeinen.
  Werkwijzer Over Morgen Sociocratie 3.0

  Werkwijzer Over Morgen: Sociocratie 3.0 in de praktijk

  Over Morgen is een groeiende organisatie. Zij wil deze groei niet vormgeven met een traditionele hiërarchie, maar de verantwoordelijkheid zoveel mogelijk in de teams leggen. Daar zitten de experts die weten wat de markt nodig heeft. De afgelopen jaren hebben we de evolutie naar Samen sturing bij Over Morgen helpen vormgeven. De patronen uit Sociocratie 3.0 helpen hierbij. Niet dwingend, maar ondersteunend wanneer nodig of op basis van onderlinge werkafspraken. Lees er alles over in de Werkwijzer van Over Morgen!