Sociocratie 3.0: De Basis.

Op gelijkwaardige wijze een effectieve, wendbare en veerkrachtige organisatie ontwikkelen met Sociocratie 3.0

Onder druk van disruptie en concurrentie, zijn steeds meer organisaties op zoek naar manieren om innovatiever, productiever en wendbaarder te worden. Daarbij wordt dankbaar geput uit de rijke bronnen van Agile methodes zoals Scrum, Kanban, Lean. Sociocracy 3.0 bouwt voort op deze methodes en verrijkt ze om de stap te maken naar meer zelfsturing in semi-autonome teams met intrinsieke motivatie als kernwaarde.

S3 is bij uitstek geschikt voor complexe situaties waar samenwerking geschaald moet worden naar meerdere teams en domeinen met behoud van effectiviteit, daadkracht en menselijkheid.

Oke, dan concreet: S3 biedt, naast basisprincipes, 74 voorgeschreven patronen die je kunt toepassen bij: het structureren van je organisatie in teams en rollen, verdelen van werk, besluitvorming, ontwikkeling van personeel, co-creatie processen en interactie. Het zet steeds de mens centraal en is volledig gefocust op deze mens effectief maken in de samenwerking. Met een groot deel van deze patronen laten we je kennismaken in de introductie training Sociocratie 3.0, waarna je zelf aan de slag kunt.

10 – 12 februari 2020
De Duikelaar, Amsterdam

LearnS3 logo

Dit is een LearnS3 Practitioner Level 1 training

€1.985 (Early Bird tot 10 jan €1.585,-)

Deze training is bedoeld voor de kennisoverdragers. Diegenen die hun toolbox willen uitbreiden met handige instrumenten waarmee zij hun eigen of andermans organisatie kunnen begeleiden in de volgende stap.

Wie zien wij vaak deelnemen aan deze training?

 • Freelancers in het agile domein die met hun team samen besluitvorming willen doen
 • Organisatieadviseurs die zoeken naar een flexibel model om organisaties op effectieve wijze te begeleiden bij zelfsturing
 • Koplopers uit teams/organisaties die zelfsturend of zelforganiserend (willen) werken
 • Teamleden uit organisaties die de onderlinge samenwerking en werkvreugde willen verbeteren
 • Holacracy coaches die het harnas van Holacracy te nauw vinden

Waarom Sociocratie 3.0?

Omdat de omgeving vraagt dat je kunt inspelen op verandering. Of die verandering nu van de klant komt of elders, het is nodig dat belangrijke signalen door iedereen in de organisatie herkent en opgepakt kunnen worden. Sociocratie 3.0 biedt deze wendbaarheid op organisatieniveau en stelt de medewerker in staat om op effectieve manier bij te dragen aan het realiseren van het doel van zijn rol, zijn team en zijn organisatie.

Waarom trainen?

Sociocratie 3.0 is toch open source? Je kunt alles online vinden. Waarom zou ik dan deelnemen aan een training? S3 is meer dan een trucje of een modelletje. Het is een persoonlijk instelling met dáárbij trucjes en modelletjes. S3 sluit perfect aan bij de gedachte uit Reinventing Organizations: het zet de mens centraal en biedt ruimte en autonomie om resultaten te bereiken. Wij leiden de voorlopers op tot facilitatoren: zij gaan hun collega’s meenemen in een andere manier van werken.

Je moet dus bereid zijn om opnieuw te leren samenwerken. Om een spiegel voorgehouden te worden. Om je eigen mening in te slikken, of juist uit te spreken, en je te focussen op het groepsresultaat. En dat is waar we een aanzet mee maken in de training.

Waarom drie dagen?

Toen wij in 2016 starten deden we na een eigen verkenning een driedaagse introductie. Erg fijn, maar erg veel informatie. Het zijn namelijk 74 patronen die vrijwel allemaal aan bod kwamen. Vandaar dat we de drie dagen splitsen: twee dagen intensief kennismaken met de (circa 50) belangrijkste patronen, dan zelf aan de slag en op de terugkomdag (dag drie) verder verdiepen en oefenen. Dat kan zijn met nieuwe patronen, of op basis van het reeds geleerde.

Wat je leert?

Heel veel patronen voor effectief samenwerken. En daarnaast vooral vaardigheden. Deze vinden wij het belangrijkst.

 • Wat Sociocratie 3.0 is en hoe je de verschillende patronen en werkvormen kunt inzetten om veerkrachtige, adaptieve en effectieve teams en organisaties op te bouwen
 • Hoe het principe van ‘consent’ als alternatief voor ‘consensus’ helpt om effectiever tot beslissingen te komen en hoe je dit kunt toepassen
 • Hoe je samenwerkingsprocessen kunt faciliteren zodat de collectieve intelligentie van de groep maximaal wordt benut en gelijkwaardigheid in het beslissingsproces gegarandeerd blijft
 • Hoe je een oplossingsgerichte instelling kunt ontwikkelen en creatieve oplossingen kunt blijven verkennen juist in situaties met grote tijdsdruk of onenigheid

Het programma zit vol. En toch zullen we zo goed mogelijk aandacht hebben voor de leerbehoefte van de groep. Vandaar dat we inzicht kunnen geven in het programma, maar geen zekerheid. We zijn samen in regie, en wij bewaken het leerproces.

Dag 1

 • Check-in Geschiedenis
 • Principes en gedragingen in S3
 • Navigeren via spanning deel 1
 • Werken met drivers
 • Driver mapping en vormen van domeinen
 • Werken met domeinen

Dag 2

 • Check-in
 • Rolselectie
 • Voorstel vormen
 • Governance meeting
 • Demo consent besluitvorming
 • Checkout

Dag 3

 • Check-in
 • Consent besluitvorming faciliteren
 • Verdieping organisatie structuren
 • Reflectie met de groep
 • Hoe introduceer je S3 in jouw organisatie?
 • Reflectie met de groep
 • Checkout

Open training

Dit is een open training. Dat betekent dat deelnemers verschillende achtergrond en kennis hebben. En dat is gaaf! We benutten deze kennis van de groep om alle vragen die er zijn te beantwoorden.

Wie, wat, waar?

De training vindt plaats op 10 – 12 februari 2020. Trainingsdagen zijn van 9:00u tot 17:30u. In de kosten voor de training zijn lunch en catering meegenomen. De training vindt plaats bij De Duikelaar in Amsterdam West. De Duikelaar ligt prachtig in een haventje aan de Sloterplas en hebben we geheel voor onszelf. En de gastvrouw Charlotte zorgt voor fantastische catering en een welkom gevoel. Ook niet onbelangrijk.

Overnachten

Omdat het een meerdaagse training is, hebben we er ook op gelet dat het mogelijk is om op loopafstand te overnachten. Deze overnachting is niet inclusief en zal zelf geboekt moeten worden. Voor de overnachting in de buurt kun je verblijven in The Student Hotel Amsterdam West of XO Hotels, maar er zitten ook andere aanbieders op loopafstand. Kom je met de auto? Dan kun je die het beste parkeren bij het Sloterparkbad tegen een betaalbare vergoeding (eerste 5 uur gratis).

Kosten

Wij willen deelname voor iedereen mogelijk maken. De kosten voor drie dagen training zijn €1.985 (Early Bird €1585,- tot 10 jan). Mochten de kosten te hoog zijn, laat dat dan geen belemmering zijn om contact met ons op te nemen. Wellicht zijn we in staat om samen een oplossing te vinden!

Meld je aan!

voor de LearnS3 PCL 1
training Sociocratie 3.0 De Basis

10 – 12 februari 2020

De Duikelaar Amsterdam

€1.985,- (Early Bird tot 10 jan €1.585,-)Rebelwise laat je graag kennismaken met consent. Met je aanmelding geef je aan geen bezwaar te hebben op:Over de trainers

De trainers voor deze Learn S3 Practitioner level 1, oftewel de introductie op Sociocratie 3.0, zijn Josje van de Kerkhof en Erik Soonieus. Josje en Erik werken binnen Learn S3 nauw samen met de oprichter en ontwikkelaars van S3 James Priest en Lili David en met o.a. Jef Cumps (schrijver van het boek Sociocratie 3.0 De Businessnovelle). Om samen een standaard te ontwikkelen en elkaar en de S3 trainingen steeds beter te maken, bezoeken zij elkaars trainingen en bieden ondersteuning waar mogelijk.

20180328_144356-e1523452641765-300x300

Josje van de Kerkhof
Lieve(r) rebel. Vol vragen en niet bang ze te stellen.

Josje is klinisch psycholoog en stelt zich daarom altijd gewoon voor als Josje (zonder haar achternaam, want dat doe je niet in de zorg). Haar ervaring met de procedures en regelgeving in de zorg, creëerde de spanning om op zoek te gaan naar ‘andere manieren van organiseren’. Haar grote interesse is de mens en waarom hij doet wat hij doet. Zij is professioneel vragensteller en houdt van het oplossen van problemen. Niet door zelf het antwoord te geven, maar door de ander te helpen bij het vinden van een oplossing.

20180403_142112-300x300

Erik Soonieus
Liever wise. Vol antwoorden en een uitdaging om ze niet te geven.

Erik is organisatie adviseur en werkte jaren aan gedragsverandering om de mens de techniek beter te laten benutten. Hij houdt ervan om om les te geven en te faciliteren in het soepel (liefst met humor!) laten verlopen van groepsprocessen. Zijn natuurlijke neiging om aan de touwtjes te trekken, voedde de interesse in S3. Voor Erik bracht S3 een natuurlijke manier van organiseren waarbij iedereen de mogelijkheid krijgt om aan de touwtjes te trekken, zonder het risico om te verzanden in een patstelling!

LearnS3 logo

Dit is een Learn S3 Training

Sociocratie 3.0 is open source en niet gelicentieerd. Dat is erg mooi, want daarmee is S3 optimaal toegankelijk. Tegelijkertijd bemoeilijkt dit het kwaliteitsbeheer van aanbieders van trainingen.

We waarborgen de kwaliteit door met een aantal internationale trainers samen te werken binnen Learn S3. LearnS3 is een verzameling van bekwame en bevlogen S3 trainers om kwalitatief hoogwaardige S3 materialen, workshops en opleidingen aan te bieden. Deze trainers hebben ook veel praktijkervaring in het implementeren van S3 patronen en kunnen zo behoeften rond het correct en effectief leren toepassen van S3 maximaal ondersteunen.

Sterke verhalen

Addy van Beek
Verbinder, ontwikkelaar, adviseur sociaal domein

"Training S3 gevolgd bij Erik en Josje, en dat smaakt naar meer. Een goede inhoudelijke opzet, mooie combi van theorie, discussie en vooral ook heel veel doen. De dag was vol met energie en leren, wat af en toe ook wat verwarring in mezelf opleverde. Omdat het zo anders was dan wat ik tot nu toe kende. Leren in het echt dus."

Jelco de Jong
HR T-Mobile

"Zoek je een startpunt om meer zelf-organisatie toe te passen? Dan ben je op de juiste plek bij deze training. Je kunt daarna all-in of modulair de verschillende technieken toepassen. In een relaxte training waar je zelf veel invloed op hebt. Kortom, echt een aanrader!"

Lisette van de Heuvel
Directeur st Transmurale Zorg Den Haag

"Het werken met consent, het serieus doorvragen bij bezwaren en ‘good enough for now, safe enough to try’ werkt voor mij. Deze werkwijze geeft lef en tempo, zonder voorbij te gaan aan draagvlak en belangrijke input van teamleden."

Voor jou geselecteerde blogs

Navigeren IN spanning

Ook wanneer het niet loopt zoals verwacht helpt het om te navigeren via spanning. Dit blog gaat over de toepasbaarheid van S3 in gespannen situaties.

Voorstel co-creëren voorgesteld

Het patroon Voorstel cocreëren uit Sociocratie 3.0 uitgelegd aan de hand van een praktisch voorbeeld bij Rebelwise. In 6 stappen naar een gedragen voorstel!