Het verhaal van de geweldige Agile Coach, met de uitgebreide Toolbox.

Hoe je de patronen uit Sociocratie 3.0 kan gebruiken als Agile Coach

Afgelopen maandag, 3 februari 2020, was het weer die maandag van de maand! Zoals elke maand organiseerden wij een meetup over Sociocratie 3.0 en dit keer waren we te gast bij Wemanity in Den haag. Het onderwerp: Sociocratie 3.0 voor de Agile Coach. En blijkbaar is dit een goede combinatie, want er was een beste opkomst! Zoals altijd waren wij ons ruim van te voren (lees de dag zelf) aan het voorbereiden om de avond zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen van een Agile Coach. Volgens ons is dat best gelukt. En met de prachtige acteertalenten van Erik als Agile Coach hebben we een mooie meetup gehad! Het verhalen delen we graag met jou, zodat je er toch ook een beetje bij was.

Het verhaal: UnwiseRebels

Het is 2020 en je krijgt een vraag waar mogelijk een nieuwe opdracht uit voort komt. UnwiseRebels, een bedrijf dat boekingssoftware ontwikkelt voor trainingsbureaus is ongeveer een half jaar geleden begonnen met een grote Agile transformatie. Het leiderschapsteam heeft besloten dat de organisatie meer Agile moest werken. Er was een grote kick-off bijeenkomst en een berichtje in de maandelijkse nieuwsbrief; per 1 september wordt iedereen in nieuwe teams opgedeeld en wordt er gewerkt met Scrum. Iedereen heeft van te voren een training van een dag gehad en de scrum masters een training van 3 dagen, zodat zij precies weten hoe alles moet. Zo zou de organisatie wendbaarder worden, beter kunnen aansluiten bij de behoefte van de klant en zou de medewerkerstevredenheid omhoog gaan.

Helaas, niets blijkt minder waar.

Een half jaar na de start van deze grote transformatie blijven de resultaten achter. Meerdere teams krijgen van het management te horen dat hun maturity level niet daar is waar het wezen moet en; “Aangezien jullie een autonoom team zijn, moeten jullie dit probleem ook maar zelf oplossen. Maar wel snel!”.

In één van de teams heeft iemand een idee hoe dit op te lossen. Natuurlijk alleen voor zijn eigen team, want iedereen is het wiel gelijktijdig, los van elkaar aan het uitvinden. Het voorstel is om op zoek te gaan naar een Agile Coach in! “Ik ken nog wel iemand, ik regel het wel!”.

De bijeenkomst

En zo geschiedde, de eerstvolgende teambijeenkomst word jij als Agile Coach uitgenodigd. De helft van het team zit er een beetje dwars bij, een paar lijken meer interesse te hebben in hun telefoon en de rest lijkt al helemaal overtuigd van jouw nut. Al snel ontstaat er een discussie over of er wel of niet een Agile Coach nodig is. Er ontstaan twee kampen, het wel kamp en het niet kamp. En dan kom jij de geweldige Agile Coach die precies weet hoe je met zo’n situatie om moet gaan. 

“Volgens mij gaan jullie met elkaar in discussie over de oplossing, maar misschien is er nog geen overeenstemming over het probleem. En tja, iets oplossen dat er nog niet is, is wel lastig. Laten we eens kijken of we erachter kunnen komen waar jullie tegenaan lopen. Wat is de grootste spanning op dit moment wanneer jullie denken aan het functioneren van het team. Hoe ziet de huidige situatie eruit? Wat is het effect daarvan op het team? Wat is er nodig? En wat is de impacte van het vervullen van die behoefte?”

De driver

De oplettende lezer die bekend is met S3 herkent hierin natuurlijk de onderdelen van een driver. Een driver is een omschrijving van twee zinnen met een komma ertussen die duidelijk maakt waarom er actie nodig is. De beweegreden, “raison d’être” of ook wel de “why”. 

Driver format

Het team geeft antwoord en al snel blijkt de grootste spanning voort te komen uit deze situatie:

“Wanneer onze sprintbacklog geprioriteerd is en de sprint al is begonnen, komt de manager tijdens de sprint aan met iets wat toch belangrijker is en meteen gedaan moet worden. Hierdoor halen we onze sprintgoals niet en raken we gedemotiveerd. Het is nodig om onze sprintgoals wel te halen, zodat we met energie blijven werken en resultaten opleveren.”.

De oplossing

Dat voelt lekker. Er is een gedeeld beeld over wat er aan de hand is en waarom er iets nodig is. Je bent jezelf nu al dubbel en dwars waard. Maar er is meer!

“Nu het probleem helder is, is het tijd voor de oplossing. Hiervoor gaan jullie gezamenlijk een voorstel vormen. Hiervoor doorlopen we een aantal simpele stappen en gebruiken we alle wijsheid en ontstaat er draagvlak voor de oplossing. Jullie werken er immers allemaal aan mee!”

Na ongeveer 30 minuten is er een hele flipover volgeplakt met overwegingen en ideeën. Je vraagt twee teamleden om alle verzamelde wijsheid te gebruiken en om te vormen tot één concreet voorstel. Het heeft namelijk geen zin om dat met 7 man tegelijk te doen, weet jij als geweldige Agile Coach. Na 10 minuten komen zij met een voorstel. Zij hebben dit makkelijk kunnen maken dankzij jouw formatje.

Het besluit

“Fijn dat jullie zo lekker bezig zijn! Nu moeten we nog met elkaar besluiten of we het voorstel gaan uitvoeren. En aangezien ik geraakt word door dit te nemen besluit zal ik meedoen. Laten we kijken of zonder eindeloze discussie tot een besluit kunnen komen! Hebben jullie wel eens van consent besluitvorming gehoord?” 

Je legt de stappen uit en legt uit dat consent betekent dat er geen bezwaren zijn om uitvoering te geven aan het voorstel. Er worden geen onoverkomelijk risico’s gezien en er is geen direct verbetering mogelijk. Alle waarde en wijsheid is in het voorstel verwerkt. Het kan goed zo zijn dat het niet jouw persoonlijke voorkeur is en dat jij een ander idee hebt, maar dat maakt niet uit. We kunnen natuurlijk niet aan ieders voorkeur gehoor geven, maar willen er vooral voor zorgen dat we datgene doen dat ons helpt bij het bereiken van onze doelen.

handgebaren consent besluitvorming

De uitkomst

Tijdens het proces van consent besluitvorming voelde iedereen een soort opluchting. Er waren duidelijk nog wat puntjes, maar het voelde fijn om een oplossing voor ogen te hebben. Het voorstel is nog wat aangepast, een Agile Coach hoort bijvoorbeeld niet voor meer Velocity te zorgen, maar voor meer voorspelbaarheid, en al snel werd het tijd om te vieren! 

Het team heeft gezamenlijk besloten om met jou als Agile Coach aan de slag te gaan en voor alle betrokkenen is het duidelijk waarom en wat het moet opleveren. Je gebruikt deze informatie om een domeinomschrijving in te vullen, zodat er ook aan de hand daarvan geëvalueerd en geleerd kan worden.

Een week later word je gebeld. Helaas je opdracht kan toch niet doorgaan, management is niet akkoord. Oeps. Je dacht dat alle mensen die geraakt werden door het besluit aanwezig waren…. Misschien is het toch eens tijd om mee te doen aan die driedaagse training?

Ik wil ook geweldig coachen!

Wil je ook meedoen met deze training, of er meer over lezen? Klik op onderstaande knop!

Meer sterke verhalen

Marlou, Josje, Erik

Van voordoen, naar zelf doen

In onze aanpak gaan we vaak van voordoen, naar samen doen, naar zelf doen. Onze oudste klant is Marga Klompe, waar we inmiddels al deze stappen hebben doorlopen. Tijd om eens terug te blikken met procesbegeleider Marlou Klein Gunnewiek.
Organisatie ontwerp Sociocratie 3.0

De doorontwikkeling van een organisatieontwerp

In 2 (online) dagen namen we de huidige structuur onder de loep, met in ons achterhoofd de vraag "Hoe richt je een organisatie zo in dat de mensen die waarde creëren voor de organisatie over de juiste informatie en mate van invloed beschikken om dit zo goed en snel mogelijk te kunnen doen?".
Kaders en voorbeelden goede werkafspraken

Werkafspraken maken met je team

Groepen zijn effectiever wanneer iedereen werkt binnen dezelfde kaders, met dezelfde richtlijnen en verwachtingen. Dit zorgt voor een veilige omgeving, waarbinnen iedereen optimaal kan functioneren. Als leider kan je jouw team enorm helpen door dergelijke werkafspraken te maken. Om dit te vergemakkelijken hebben wij drie manier opgeschreven die jou kunnen helpen om werkafspraken te maken met je team.
werkproces Ontwikkelatelier Hogeschool Rotterdam

Online samenwerken met consent besluitvorming

Een nieuw team met een grote opgave. De Hogeschool Rotterdam vroeg ons om een groep van 8 docenten te begeleiden bij het online samenwerken met consent besluitvorming. Zij vormen samen de Voorbereidingsgroep die het proces voor kwaliteitsverbetering van het onderwijs mocht opzetten. Veel besluiten om te nemen door mensen die elkaar niet goed kennen.
Kaarten potje vergaderen

Potje Vergaderen voor effectief vergaderen

Omdat het soms handig is om een aantal hulpmiddelen te hebben tijdens online vergaderen maakten wij een setje vergaderkaarten. Leuk om te krijgen, nog leuker om te geven! Hier de uitleg van deze kaarten.
Five disfunctions Sociocratie 3.0

13 tips voor effectieve teamsamenwerking

Het boek 'Five dysfunctions of a Team' legt op eenvoudige wijze iets heel complex uit: welke elementen zorgen voor effectieve teamsamenwerking? Vanuit Sociocratie 3.0 zijn er praktische tools om hieraan te werken.
Uwoon in consent

Consent besluitvorming met een grote groep!

Woningcorporatie Uwoon is toe aan een nieuw kantoor. Hoe besluit je welk ontwerp het gaat worden? En hoe zorg je ervoor dat alle collega's zich betrokken voelen bij dit besluit? Je wilt namelijk niet al dat geklaag in de wandelgangen later, ook al zijn je nieuwe wandelgangen nog zo mooi! En dus faciliteerden we het besluit middels consent.
Meetup GBA f2

GBA – Brandweer zonder hiërarchie

Dat je ook een brandweerorganisatie kunt bouwen zonder een strenge hierarchie en machtsstructuur laat de Gezamenlijke Brandweer Amsterdam zien.
rolselectie Sociocratie 3.0 voor teams

Rolselectie met 35 mensen: Vet (spannend)!

Rolselectie uit Sociocratie 3.0 toegepast voor het selecteren van de juiste mensen in de juiste rol. Een praktijkverhaal over het patroon rolselectie bij Over Morgen.
Anne Nynke Jansma

Hoe is het nu met…. Anne Nynke?

Anne Nynke heeft meegedaan aan de driedaagse en werkt als zelfstandig adviseur op het gebied van allerlei innovatieve werkwijzen. Wij hebben haar gevraagd hoe het haar vergaat een tijdje na de deelname.