Het verhaal van de geweldige Agile Coach, met de uitgebreide Toolbox.

Hoe je de patronen uit Sociocratie 3.0 kan gebruiken als Agile Coach

Afgelopen maandag, 3 februari 2020, was het weer die maandag van de maand! Zoals elke maand organiseerden wij een meetup over Sociocratie 3.0 en dit keer waren we te gast bij Wemanity in Den haag. Het onderwerp: Sociocratie 3.0 voor de Agile Coach. En blijkbaar is dit een goede combinatie, want er was een beste opkomst! Zoals altijd waren wij ons ruim van te voren (lees de dag zelf) aan het voorbereiden om de avond zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen van een Agile Coach. Volgens ons is dat best gelukt. En met de prachtige acteertalenten van Erik als Agile Coach hebben we een mooie meetup gehad! Het verhalen delen we graag met jou, zodat je er toch ook een beetje bij was.

Het verhaal: UnwiseRebels

Het is 2020 en je krijgt een vraag waar mogelijk een nieuwe opdracht uit voort komt. UnwiseRebels, een bedrijf dat boekingssoftware ontwikkelt voor trainingsbureaus is ongeveer een half jaar geleden begonnen met een grote Agile transformatie. Het leiderschapsteam heeft besloten dat de organisatie meer Agile moest werken. Er was een grote kick-off bijeenkomst en een berichtje in de maandelijkse nieuwsbrief; per 1 september wordt iedereen in nieuwe teams opgedeeld en wordt er gewerkt met Scrum. Iedereen heeft van te voren een training van een dag gehad en de scrum masters een training van 3 dagen, zodat zij precies weten hoe alles moet. Zo zou de organisatie wendbaarder worden, beter kunnen aansluiten bij de behoefte van de klant en zou de medewerkerstevredenheid omhoog gaan.

Helaas, niets blijkt minder waar.

Een half jaar na de start van deze grote transformatie blijven de resultaten achter. Meerdere teams krijgen van het management te horen dat hun maturity level niet daar is waar het wezen moet en; “Aangezien jullie een autonoom team zijn, moeten jullie dit probleem ook maar zelf oplossen. Maar wel snel!”.

In één van de teams heeft iemand een idee hoe dit op te lossen. Natuurlijk alleen voor zijn eigen team, want iedereen is het wiel gelijktijdig, los van elkaar aan het uitvinden. Het voorstel is om op zoek te gaan naar een Agile Coach in! “Ik ken nog wel iemand, ik regel het wel!”.

De bijeenkomst

En zo geschiedde, de eerstvolgende teambijeenkomst word jij als Agile Coach uitgenodigd. De helft van het team zit er een beetje dwars bij, een paar lijken meer interesse te hebben in hun telefoon en de rest lijkt al helemaal overtuigd van jouw nut. Al snel ontstaat er een discussie over of er wel of niet een Agile Coach nodig is. Er ontstaan twee kampen, het wel kamp en het niet kamp. En dan kom jij de geweldige Agile Coach die precies weet hoe je met zo’n situatie om moet gaan. 

“Volgens mij gaan jullie met elkaar in discussie over de oplossing, maar misschien is er nog geen overeenstemming over het probleem. En tja, iets oplossen dat er nog niet is, is wel lastig. Laten we eens kijken of we erachter kunnen komen waar jullie tegenaan lopen. Wat is de grootste spanning op dit moment wanneer jullie denken aan het functioneren van het team. Hoe ziet de huidige situatie eruit? Wat is het effect daarvan op het team? Wat is er nodig? En wat is de impacte van het vervullen van die behoefte?”

De driver

De oplettende lezer die bekend is met S3 herkent hierin natuurlijk de onderdelen van een driver. Een driver is een omschrijving van twee zinnen met een komma ertussen die duidelijk maakt waarom er actie nodig is. De beweegreden, “raison d’être” of ook wel de “why”. 

Driver format

Het team geeft antwoord en al snel blijkt de grootste spanning voort te komen uit deze situatie:

“Wanneer onze sprintbacklog geprioriteerd is en de sprint al is begonnen, komt de manager tijdens de sprint aan met iets wat toch belangrijker is en meteen gedaan moet worden. Hierdoor halen we onze sprintgoals niet en raken we gedemotiveerd. Het is nodig om onze sprintgoals wel te halen, zodat we met energie blijven werken en resultaten opleveren.”.

De oplossing

Dat voelt lekker. Er is een gedeeld beeld over wat er aan de hand is en waarom er iets nodig is. Je bent jezelf nu al dubbel en dwars waard. Maar er is meer!

“Nu het probleem helder is, is het tijd voor de oplossing. Hiervoor gaan jullie gezamenlijk een voorstel vormen. Hiervoor doorlopen we een aantal simpele stappen en gebruiken we alle wijsheid en ontstaat er draagvlak voor de oplossing. Jullie werken er immers allemaal aan mee!”

Na ongeveer 30 minuten is er een hele flipover volgeplakt met overwegingen en ideeën. Je vraagt twee teamleden om alle verzamelde wijsheid te gebruiken en om te vormen tot één concreet voorstel. Het heeft namelijk geen zin om dat met 7 man tegelijk te doen, weet jij als geweldige Agile Coach. Na 10 minuten komen zij met een voorstel. Zij hebben dit makkelijk kunnen maken dankzij jouw formatje.

Het besluit

“Fijn dat jullie zo lekker bezig zijn! Nu moeten we nog met elkaar besluiten of we het voorstel gaan uitvoeren. En aangezien ik geraakt word door dit te nemen besluit zal ik meedoen. Laten we kijken of zonder eindeloze discussie tot een besluit kunnen komen! Hebben jullie wel eens van consent besluitvorming gehoord?” 

Je legt de stappen uit en legt uit dat consent betekent dat er geen bezwaren zijn om uitvoering te geven aan het voorstel. Er worden geen onoverkomelijk risico’s gezien en er is geen direct verbetering mogelijk. Alle waarde en wijsheid is in het voorstel verwerkt. Het kan goed zo zijn dat het niet jouw persoonlijke voorkeur is en dat jij een ander idee hebt, maar dat maakt niet uit. We kunnen natuurlijk niet aan ieders voorkeur gehoor geven, maar willen er vooral voor zorgen dat we datgene doen dat ons helpt bij het bereiken van onze doelen.

handgebaren consent besluitvorming

De uitkomst

Tijdens het proces van consent besluitvorming voelde iedereen een soort opluchting. Er waren duidelijk nog wat puntjes, maar het voelde fijn om een oplossing voor ogen te hebben. Het voorstel is nog wat aangepast, een Agile Coach hoort bijvoorbeeld niet voor meer Velocity te zorgen, maar voor meer voorspelbaarheid, en al snel werd het tijd om te vieren! 

Het team heeft gezamenlijk besloten om met jou als Agile Coach aan de slag te gaan en voor alle betrokkenen is het duidelijk waarom en wat het moet opleveren. Je gebruikt deze informatie om een domeinomschrijving in te vullen, zodat er ook aan de hand daarvan geëvalueerd en geleerd kan worden.

Een week later word je gebeld. Helaas je opdracht kan toch niet doorgaan, management is niet akkoord. Oeps. Je dacht dat alle mensen die geraakt werden door het besluit aanwezig waren…. Misschien is het toch eens tijd om mee te doen aan die driedaagse training?

Ik wil ook geweldig coachen!

Wil je ook meedoen met deze training, of er meer over lezen? Klik op onderstaande knop!

Meer sterke verhalen

cirkel van afgevaardigden

Cirkel van afgevaardigden; organisatiestructuur voor besluitvorming

Veel organisaties hebben een managementlaag als oplossing voor de kloof tussen directie en medewerkers. Maar is deze oplossing wel zo handig? Vaak hebben managers net te weinig informatie over de inhoud en net geen zicht op de strategie. Dán is een cirkel van afgevaardigden misschien een handige oplossing voor je organisatiestructuur.
Over Morgen blik achter OM

Samen sturing bij Over Morgen

Een dikke vijf jaar hebben wij als Rebelwise samengewerkt met Over Morgen. Een dynamisch adviesbureau in de duurzaamheidstransities (energie, warmte, mobiliteit) dat haar groei ook duurzaam wilde vormgeven. Geen strikte hierarchie, maar zoveel mogelijk samen sturend. Met Sociocratie 3.0 als leidraad om dat mee vorm te geven. Nu is Overmorgen opgegaan in de nieuwe eigenaar Arcadis. Als 'huisadviseur' kregen wij de vraag om met Over Morgen terug te blikken op 5 mooie jaren.
Domeinomschrijving tweedaagse

Een duurzame organisatiestructuur voor het programma ‘Werklandschappen van de toekomst’

Een coalitie van meer dan 20 grote organisaties maken zich hard om de komende 9 jaar 1000 bedrijventerreinen te vergroenen en zo een nieuwe norm te creëren voor onze werklandschappen van de toekomst. En tja, zo'n transitie vraagt natuurlijk om een passende werkwijze en organisatiestructuur die minstens net zo vernieuwend is!
Consensus, consent of meerderheid?

Consensus, consent of meerderheid?

Consensus is misschien wel de meest toegepaste vorm van besluitvorming in Nederland. Niet de meest effectieve overigens, maar in veel organisaties is polderen nou eenmaal volkssport nummer 1 tijdens vergaderingen. Er zijn natuurlijk alternatieven: de baas beslist, de meerderheidsstem, of consent! Maar wat is nou het verschil en waarom zou je het een boven het ander verkiezen?
Rolselectie Sociocratie 3.0

Werkafspraken maken doe je zo

Werkafspraken maken, we weten allemaal dat het belangrijk is, maar toch vergeten we wel eens om expliciet te maken wat impliciet is. Want ‘we weten toch wel wat we van elkaar mogen verwachten, of niet soms?’. Dat is een mooi uitgangspunt en zou zeker fijn zijn als dat zo is. Tegelijkertijd zien wij regelmatig dat mensen met andere verwachtingen een vergadering verlaten, terwijl ze denken dat ze dezelfde opvatting hebben.
Het hoe en waarom van zelfsturing

Het hoe en waarom van zelfsturing

Zelfsturing kan veel verschillende dingen betekenen en biedt dus nog steeds onvoldoende duidelijkheid over hoe we nou echt gaan werken. Er is sturing nodig voor zelfsturing. Door de kaders goed te verduidelijken kan een zelfsturende organisatie ontstaan, zonder dat het een doel op zich is. Het doel is namelijk om zo effectief mogelijk iedereen waarde te laten toevoegen aan de organisatie. In het begin betekent dit heel veel (zelf)sturing: voor alle onderwerpen waar nog geen besluit genomen is, zullen we er een moeten nemen om de kaders voor de toekomst expliciet te maken.
Waarom beginnen met 7 principes

Waarom beginnen met 7 principes

Het zou zo kunnen zijn dat enkel het aannemen van gezamenlijke principes al voldoende richting geeft om prettig te kunnen samenwerken. Dat het voldoende kader is om de veiligheid en voorspelbaarheid te bereiken die nodig is om te weten wat je aan elkaar hebt en samen de meeste waarde te creëren. Beginnen met principes is daarom een goed idee, men noemt het immers niet voor niks ook wel een beginsel.
wat is sociocratie3.0

Wat is Sociocratie 3.0 niet?

Wat is Sociocratie 3.0? We schreven al een blogje Sociocratie 3.0 voor dummies en hebben een pagina gewijd aan wat Sociocratie 3.0 is. Ons Kleintje S3 staat er vol mee. Én toch merken we dat er diverse beelden leven over wat Sociocratie 3.0 nou precies is en wanneer je het kunt inzetten. Daarom leek het ons een goed idee om ook eens toe te lichten wat Sociocratie 3.0 niet is. Tijd voor het uit de weg werken van een aantal misverstanden dus!
geen bezwaar consent spel

Vijf valkuilen bij consent besluitvorming

Consent besluitvorming is een proces dat de facilitator en de deelnemers aan besluitvorming helpt om gestructureerd tot een effectief besluit te komen. Als je er net mee kennis maakt en je oude gewoontes en manieren nog de vrije hand laat, dan kan het echter ook een enorm rommeltje worden. Deze vijf valkuilen bij consent besluitvorming helpen je al om dat te voorkomen!
Rolselectie sociocratie30

Ondernemingsraad en zelfsturing

Een ondernemingsraad dient een nobel doel: de inspraak van werknemers verzekeren bij besluiten die de koers van de organisatie bepalen of waarbij de belangen van de medewerker beïnvloed worden. Maar in een zelfsturende organisatie zijn die medewerkers eigenlijk al op het hoogste niveau betrokken bij besluitvorming. Dus is een OR nog wel nodig? Lees de casus van Over Morgen die met precies deze vraag zat.