Consensus, consent of meerderheid?

Ben jij je bewust van hoe besluitvorming verloopt in jullie organisatie? Wordt er gestreefd naar consensus, een meerderheid van stemmen of werken jullie al met consent? En wat is eigenlijk het veschil?

Consensus is misschien wel de meest toegepaste vorm van besluitvorming in Nederland. Niet de meest effectieve overigens, maar in veel organisaties is polderen nou eenmaal volkssport nummer 1 tijdens vergaderingen. Er zijn natuurlijk alternatieven: de baas beslist, de meerderheidsstem, of consent! Maar wat is nou het verschil en waarom zou je het een boven het ander verkiezen?

Consent besluitvorming

Veel mensen kennen consent als sexual consent, of door het accepteren van bijvoorbeeld de cookie statements op een website. Door deze weg te klikken heb je ‘geen bezwaar’. Consent is echter niet alleen beperkt tot persoonlijke instemming, maar het kan ook worden toegepast op organisatorische besluitvorming. Het draait om het bereiken van instemming ten aanzien van een bepaald doel.

Focus: een gedegen oplossing

Stel je voor dat er een nieuwe strategie moet worden geïmplementeerd in een bedrijf. Met consent wordt er gezocht naar overeenstemming onder alle betrokkenen, waarbij rekening wordt gehouden met hun inbreng en zorgen. Het doel is om een beslissing te nemen waar niemand bezwaar op heeft, doordat deze bijdraagt aan het behalen van het gemeenschappelijke doel. Je nodigt bij consent besluitvorming expliciet uit tot het uiten van bezwaar door het delen van argumenten die ons helpen om in te zien waarom het voorstel in de huidige vorm schadelijk is. Een bezwaar is daarmee altijd welkom: je voorkomt ermee dat we een misstap begaan. Consent bevordert gelijkwaardigheid en betrokkenheid, omdat iedereen een stem heeft en er naar iedereen wordt geluisterd voordat er een beslissing wordt genomen.

De meerderheidsstem

Aan de andere kant hebben we de meerderheidsstem. Dit is een bekend concept in organisatorische besluitvorming, maar ook in de politiek, waarbij de stem van de meerderheid de doorslag geeft. Bijvoorbeeld, als er een besluit moet worden genomen over het implementeren van een nieuwe werkwijze, kan er een stemming plaatsvinden waarbij het voorstel wordt aangenomen als de meerderheid ermee instemt.

Focus: een snelle oplossing

Hoewel dit een snelle manier kan zijn om tot een beslissing te komen, heeft het zijn nadelen. Het kan ertoe leiden dat de stemmen van minderheden worden genegeerd en dat er ongelijkheid ontstaat. Bovendien kan het leiden tot polarisatie en verdeeldheid binnen het team, omdat degenen die in de minderheid zijn zich niet gehoord of vertegenwoordigd voelen.

Consensus

Tot slot is er dus nog consensus, een vorm van besluiten nemen die veel in organisaties wordt gebruikt. Het gaat om het bereiken van een gedeeld en gedragen besluit tussen meerdere partijen. Het doel is om een oplossing te vinden waar iedereen mee kan instemmen, zelfs als dit betekent dat er compromissen moeten worden gesloten. Daar gaat dus veel discussie en onderhandelen aan vooraf.

Focus: een gedragen oplossing

Consensus kan de samenwerking en het teamwerk versterken, omdat het de betrokkenheid van alle teamleden aanmoedigt. Tegelijkertijd leveren de discussies en onderhandelingen vaak ook vertraging en frustratie op. Het draagvlak voor het besluit is soms van groter belang dan het besluit zelf, waardoor je uitkomt op suboptimale oplossingen. En daarmee kan consensus in de praktijk zijn doel nog wel eens voorbij schieten.

Geen bezwaar bij Over Morgen

Wat kies je voor jouw organisatie?

Als het gaat om organisatorische besluitvorming, kan consent in de praktijk een effectievere benadering zijn dan de meerderheidsstem en consensus. Consent zorgt er – net als bij consensus – voor dat iedereen wordt gehoord en dat er rekening wordt gehouden met verschillende perspectieven. Het bevordert gelijkwaardigheid en betrokkenheid, waardoor de kans groter is dat er gedragen beslissingen worden genomen zonder dat de kracht van de oplossing wordt afgezwakt door sterke debaters. Het is belangrijk om een cultuur te stimuleren, waarin open communicatie en respect voor elkaars standpunten centraal staan. En dat kan makkelijker dan je misschien zou denken!

Welke vorm van besluitvorming herken jij in jouw team? En zijn jullie in staat om te switchen per casus? Dan heb je namelijk het sterkste besluitvormingsproces dat een team zich kan wensen!

Meer leren?

Meer, meer, meer? Lees het blog over consent besluitvorming, of ga de diepte in met onze e-learning Sociocratie 3.0 waarin consent besluitvorming helemaal wordt uitgelegd (en voorgedaan!).

Training Sociocratie 3.0 certificaat

Meer sterke verhalen

Hoe transparantie je besluitvorming verbetert

Hoe transparantie je besluitvorming verbetert

In organisaties is het vaak verleidelijk om informatie binnen een select groepje te houden, vooral als het gaat om complexe problemen of belangrijke besluiten. Maar juist door meer transparantie in besluitvorming te hebben, kunnen teams sneller en effectiever tot betere oplossingen komen. In deze blog ontdek je waarom transparantie essentieel is om collectieve wijsheid te benutten en hoe het de besluitvorming in jouw team kan versterken, zelfs als het in het begin wat ongemakkelijk voelt.
OR Verkiezing WPDA

OR-verkiezing, hoe krijg je de juiste kandidaten?

Werkplein Drentsche Aa (WPDA) heeft circa 300 collega’s en is daarmee wettelijk verplicht om een OR te hebben. Eens in de drie jaar loopt het termijn van de leden af en is een herverkiezing noodzakelijk. Maar nieuwe gemotiveerde leden krijgen voor de OR is lang niet altijd makkelijk. Hoe zorg je er nou voor dat je überhaupt kandidaten krijgt en er ook nog eens voor zorgt dat deze mensen ‘de juiste mensen’ zijn voor deze rol?
cirkel van afgevaardigden

Cirkel van afgevaardigden; organisatiestructuur voor besluitvorming

Veel organisaties hebben een managementlaag als oplossing voor de kloof tussen directie en medewerkers. Maar is deze oplossing wel zo handig? Vaak hebben managers net te weinig informatie over de inhoud en net geen zicht op de strategie. Dán is een cirkel van afgevaardigden misschien een handige oplossing voor je organisatiestructuur.
Rolselectie Sociocratie 3.0

Werkafspraken maken doe je zo

Werkafspraken maken, we weten allemaal dat het belangrijk is, maar toch vergeten we wel eens om expliciet te maken wat impliciet is. Want ‘we weten toch wel wat we van elkaar mogen verwachten, of niet soms?’. Dat is een mooi uitgangspunt en zou zeker fijn zijn als dat zo is. Tegelijkertijd zien wij regelmatig dat mensen met andere verwachtingen een vergadering verlaten, terwijl ze denken dat ze dezelfde opvatting hebben.
geen bezwaar consent spel

Vijf valkuilen bij consent besluitvorming

Consent besluitvorming is een proces dat de facilitator en de deelnemers aan besluitvorming helpt om gestructureerd tot een effectief besluit te komen. Als je er net mee kennis maakt en je oude gewoontes en manieren nog de vrije hand laat, dan kan het echter ook een enorm rommeltje worden. Deze vijf valkuilen bij consent besluitvorming helpen je al om dat te voorkomen!
Werkwijzer Over Morgen Sociocratie 3.0

Werkwijzer Over Morgen: Sociocratie 3.0 in de praktijk

Over Morgen is een groeiende organisatie. Zij wil deze groei niet vormgeven met een traditionele hiërarchie, maar de verantwoordelijkheid zoveel mogelijk in de teams leggen. Daar zitten de experts die weten wat de markt nodig heeft. De afgelopen jaren hebben we de evolutie naar Samen sturing bij Over Morgen helpen vormgeven. De patronen uit Sociocratie 3.0 helpen hierbij. Niet dwingend, maar ondersteunend wanneer nodig of op basis van onderlinge werkafspraken. Lees er alles over in de Werkwijzer van Over Morgen!
13 valkuilen bij het maken van een keuze

13 valkuilen bij het maken van een keuze

Zelfs in de meest barre omstandigheden weten we ons staande te houden, door de slimme hulpmiddelen die we als rationeel wezen hebben bedacht. En daar zijn we trots op. Zo trots dat we die rationaliteit en onze hersenen eigenlijk zelden in twijfel trekken. Maar is dat wel zo slim? Zijn wij eigenlijk wel zulke rationele wezens? Tja, je voelt het vast al aankomen, dat zijn we dus niet. Wel zijn we voorspelbaar in onze irrationaliteit en daar kunnen we ons voordeel mee doen! Tijd om ook de mankementen in ons denken te compenseren door slimme hulpmiddelen in te zetten. Laten we beginnen met inzicht in waar het misgaat. Wij hebben alvast een overzicht voor je gemaakt in een blog!
werkproces Ontwikkelatelier Hogeschool Rotterdam

Online samenwerken met consent besluitvorming

Een nieuw team met een grote opgave. De Hogeschool Rotterdam vroeg ons om een groep van 8 docenten te begeleiden bij het online samenwerken met consent besluitvorming. Zij vormen samen de Voorbereidingsgroep die het proces voor kwaliteitsverbetering van het onderwijs mocht opzetten. Veel besluiten om te nemen door mensen die elkaar niet goed kennen.